www.RoseFrederiksen.dk

Julemarked i Hamburg 2017

Vi havde gennem flere år haft lyst til at opleve et tysk julemarked og besluttede derfor at finde et hotel i Hamburg og så bruge en lang weekend i december i byen. Så kunne vi både kigge på julemarked, se lidt af byen og geocache en anelse...
Vores hotel lå lidt fra centrum, men i gåafstand fra U-banen, som kørte lige ind til centrum. Dejligt nemt - så slap vi for at køre selv og finde p-pladser mm.


Det største og mest charmerende julemarked fandt vi foran Hamburgs Rådhus. Selve rådhuset er i sig selv en helt fantastisk bygning, som stod færdig i 1897. Tårnet er 112 meter højt.
Der findes 647 lokaler i bygningen - måske. For i 1971 fandt man et hemmeligt - og helt ukendt - rum ved et tilfælde, så måske er der flere!
Går man ind, så kommer man ind i den pompøse hall med marmortrappe og bladguld. Der er rundvisninger - men naturligvis ikke lige da vi var der...

Julemarkedet her foran det gamle rådhus er bygget op af Cirkus Roncalli. De har valgt en historisk tilgang og boderne er alle smukke og så er der fyldt op med små finurligheder rundt omkring. F.eks. flyver julemanden i sin kane hen over markedet 3 gange om dagen!

Markedet er delt op i forskellige gader, hvor boderne indholdsmæssigt hører lidt sammen. F.eks. er der en legetøjsgade, hvor alle legetøjsboderne er samlet. Her er ikke meget plastiklegetøj, men rigtig meget lækkert trælegetøj! Og så er der et elektrisk tog, der kører rundt oppe på kanten af boderne....

Udover legetøj er der mange kunst og kunsthåndværk og træskærerboder. Der er også forskellige madboder med delikatesser, men også med små hurtige snacks, til at tage med sig. Eller med Glühwein - den tyske udgave af gløgg. Her serveres den ikke i engangskrus, men i lertøjkopper, som genbruges den ene gang efter den anden.

Markedet holder åbent til kl. 21/22 og så kan det nydes med masser af lys.

Vores tur til Hamburg bød på meget andet end julemarkeder - selvom der var en del af dem! Vi kom også forbi St. Nikolai, som tidligere var en kirke, men i dag er mindes mærke for 2. verdenskrigs ofre. I dag er der ikke meget andet end tårnet og krypten tilbage, for under Operation Gomorrha i 1943 blev den og 270000 boliger i Hamburg bombet sønder sammen. Der er i dag museum om luftkrig i krypten og ellers bruges den også til kulturelle sammenkomster.

Men St. Nikolai var naturligvis ikke den eneste kirke vi kom forbi. Ved St. Petri findes et mindre og mere roligt julemarked og så er der også mulighed for at komme ind i kirken.

Kirken blev først opført i 1400-tallet, men brændte og blev derefter genopført i slutningen af 1800-tallet. Den blev mirakuløst kun meget lidt beskadiget under anden verdenskrig.

Inde er kirken lys og lækker. Vi havde desværre kun mulighed for et hurtigt kig, for der skulle være en koncert lidt senere, så de var ved at gøre klar til den.

Men heldigvis var tårnet ikke en del af koncerten, så vi fik mulighed for at trave samtlige 544 trin op i tårnet. Hold da op, det er mange trin.

Men heldigvis er der undervejs flere reposer, hvor der er forskelligt at se på. F.eks. klokkerne eller kirkens store ur.

Til gengæld fik vi et fantastisk kig ud over Hamburg, rådhuset og det store julemarkede oppe fra toppen af tårnet. Og selvom det ikke ser sådan ud, så ender man næsten helt oppe i toppen- udsigten må man så nyde gennem de små glughuller i tårnets tag.

Meget tæt på Rådhuset findes søen Alster, som om sommeren har en stor fontæne, men som i juletiden er udstyret med et stort juletræ :D

Og ved anleger Jungfernstieg faldt vi over disse flotte skibe. Om sommeren sejler de rundt med turister - i november og december er de en del af julemarkedet. De kaldes 'Eventyrskibene' og er en del af børnenes julemarkede. På et af dem kan man f.eks. blive sminket, på et andet er der forestillinger. Det tredje er et cafe-skib og på de sidste to kan man bage kager.

Inde i det mest charmerende kvarter, som vi så ikke husker hvor var, fandt vi disse 'brosten' - eller Stolperstein, som de hedder på tysk. Stenene er alle med navn og datoer og de er anbragt, hvor nogle af nazisterne ofre sidst boede. Det er Verdens største mindesmærke i udbredelse, idet man kan finde hele 67000 tilsvarende bronzesten i 22 lande.

Hamburg byder på mange store og smukke kirker. Dette er St. Michaelis Kirche, der med plads til 2500 mennesker, er Hamburgs største!
Den nuværende kirke er den 3. af slagsen på stedet - omend den er en kopi af en tidligere model, der blev ødelagt i 2. verdenskrig.
Kirken er en klassisk barok-kirke og ufattelig smuk. Den oprindelige kirke blev kopieret og opført i 9 andre byer rundt om i verden.

Da vi fotalte andre, at vi skulle til Hamburg, så var der i geocachingkredse bred enighed om, at vi skulle tage turen ned i den gamle Elbtunnel. Den hvad for noget??? Den gamle Elbtunnel - eller St. Pauli Elbtunnel.
Den er indviet i 1911, er opført ca. 24 meter under vandoverfladen og er 426,5 meter lang. Der går to rør under, så man kunne komme igennem uden at møde modkørende.

I enden findes fire store elevatorer, som i starten transportede køretøjer og personer ned til bunden. I dag er der opført en elevator og tunnellen kan kunne benyttes af fodgængere og cyklister. Der er også en trappe ned og det kan anbefales at tage den ned, så man rigtig kan få kigget sig omkring i det store kompleks.
Det er en helt fantastisk oplevelse at krydse under Elben i denne tunnel og vi er vildt glade for den lokale geocacher, der har lagt en cache nede i tunnellen :D


Fra den gamle Elbtunnel fortsatte vi ned mod Hamburgs Elbphilharmonie - Hamburgs koncerthus.
På vejen kom vi forbi havnen og broen med de mange hængelåse. Her havde myndighederne taget konsekvensen og sat en metalnet op på broen, så de var lette at fjerne på en gang, når der blev for mange...

Hamburgs Elbphilharmonie endelig færdig i 2017. Mere end 6 år forsinket og med en udgiftsramme der blev sprængt eftertrykkeligt. Oprindeligt mente man, at det kunne bygges for 272 mio euro, men slutprisen blev hele 866 mio euro!!!
Der er gratis adgang til udsigstplatformen - kaldet PLaza. Man skal bare sikre sig en billet, men den kunne man få lige ved rulletrappen op!
Selve bygningen var virkelig smuk og fra Plaza var der en fin udsigt over havnen - hvis det ikke havde været så regnbygetungt...

Fra Elbphilhamonie fortsatte vi over mod Miniature Wunderland. Turen gik over flere kanaler og forbi mange gamle bygninger, der i dag er ultramoderne lejligheder.

Der er heldigvis opført gangbroer over kanalerne mange steder, så man slipper for så lange omveje.

Miniature Wunderland - hvad er nu det for noget? Jo det er ca. 1500 m2 modeljernbane! Her findes det ene flotte område efter det andet bygget i størrelsen 1:87 - dvs, at 83 cm i virkeligheden er blev til 1 cm og at en person på 1,80 m vil være 2,07 cm høj. Det kan anbefales at købe billet på forhånd, da der kun lukkes en bestemt mængde gæster ind. Vi fik derfor lige en lille times ventetid før vi kom ind i udstillingen.

Fra starten i 2000 skulle anlægget være stort og det bliver løbende udviklet. Her i 2018 er et Venedig-område kommet til. For anlægget er opdelt i regionale dele - f.eks. Skandinavien, Tyskland og Hamburg.

På de ca. 15 km jernbaneskinner kører de ca. 1000 toge rundt - naturligvis elektronisk styret og programmeret, aå ingen støder sammen. Og skulle der ske et uheld - vi så et væltet tog - så er der personale klar til at sætte det på skinner igen. Men ikke kun togene kører rundt - også de ca. 9250 biler kører rundt på vejene. Udrykningskøretøjerne naturligvis med blåt blinkende lys på taget.

Med jævne mellemrum dæmpes lyset, så man kan opleve udstillingen om natten også. De første gange var det fascinerende - til sidst blev det lidt træls, hvis vi lige havde fundet en lille detalje, der skulle studeres nøjere...

Og detaljer var der rigtig mange af - også små humoristiske indslag. I anledningen af julen var anlægget naturligvis stopfodret med julemænd. Men den sjoveste lille ting var i Finland-afsnittet, hor vi spottede 3 pingviner :D