Søndervig 2011
Igen i år tilbragte vi vinterferien i et sommerhus sammen med en del af familien. I år havde vi lejet et hus gennem Admiral Strand i Søndervig.
Når man lejer gennem Admiral Strand må man som udgangspunkt have alle de hunde man vil med - hvis huset er et 'husdyr-hus' (rigtig praktisk, da vi på et tidspunkt nåede op på 4 hunde på en gang...) og slutrengøringen er altid inkluderet i lejen. Admiral Strand har så desværre kun huse fra ca. Blåvand til ca. Søndervig, så vi kan ikke altid bruge dem...
'Vores' hus var rigtig dejligt indrettet med 12 sovepladser + en hems med 2 sovepladser. Værelserne er fordelt i 2 fløje, hver med deres badeværelse.
I det kombinerede stue/alrum var der plads til os alle både i sofahjørnet og ved spisebordet - også uden at vi syntes at vi sad ovenpå hinanden. Derudover havde det en fin pool til alle børnene - de små såvel som de store...
Huset lå ca. 4 km syd for selve Søndervig og ca. 500 m fra vandet. Især det sidste sætter vi stor pris på for vi elsker at gå tur langs vandet.
Vi valgte at køre syd om Ringkøbing Fjord og kom derfor forbi esehytterne i udkanten af Nymindegab.
Esehytterne stod i grupper på 4, hvor det ene blev brugt som redskabshus og de tre andre som bolig for fiskerne og deres 'esepiger'.
De første esehytter blev etableret i 1809 og da fiskeriet var på sit højeste lå her 70-75 esehytter.
Man sagde, at pigerne esede, når de satte madding på de krogliner, man den gang anvendte til havfiskeri - deraf navnet!
Kilde: www.avinet.no
På vores vej videre nordpå kom vi forbi dette flotte sømærke - eller båke. Båken stammer fra 1880'erne og blev rejst som en af ca. 25 båker, som skulle forbedre søsikkerheden ved vestkysten.
På Holmsland Klit blev der rejst i alt 3 forskellige båker, alle opført i træ og rødmalede og med forskellige topbetegnelser. På denne måde kunne søfolkene se, hvor de befandt sig.
Den er en af i alt 11 båker langs den jyske vestkyst, som i 1995 blev fredede.
Kilde: www.hvidesande.dk
Vi kom også forbi Havrvig Kirke, som desværre var lukket denne mandag - men så så vi den da udefra. Kirken ligger meget smukt ud til Ringkøbing Fjord.
Selve kirken er fra 1869 og oprindeligt blot udført som et kapel. I 1947 fik den så tilført et tårn, så den kom mere til at ligne en kirke.
På kirkegården findes et hjørne med grave for faldne fra de allierede styrker under 2. verdenskrig.
Vi kom også en tur ind til Hvide Sande. I Hvide Sande findes to sluser bygget i 1928-31: den ene er en indsejlingssluse til Ringkøbing Fjord og den anden er en reguleringssluse. Reguleringsslusen styrer dels vandstanden i Ringkøbing Fjord og dels saltindholdet i fjorden. Vanddybden inde i fjorden holdes i snit på 2 meter - men er flere steder op til 4,6 m. Saltbalancen i fjorden skal helst ligge på 12-14 promille om sommeren og ikke under 6 om vinteren.
Kilde: www.hvidesande.dk
På nordsiden af slusesystemet findes Troldebjerg. Troldebjerg er en høj klit, hvorpå man har placeret en signalmast. Denne signalmast blev brugt til at vise fiskerne vandstanden i indsejlingen.
Signalmasten står ovenpå et bunkersanlæg fra 2. verdenskrig. Denne bunkers er en del af Stauning batteriet. Stauning batteriet var en del af det tyske anlæg Atlantvolden. Selve Stauning batteriet blev opført øst for Hvide Sande og findes stadig, men det er svært at komme ud til dem, da de ligger i et indhegnet område. Stauning batteriets formål var at hindre landgang mellem Nymindegab og Houvig og samtidig beskytte havnen i Hvide Sande.
Man kan i dag komme ned i bunkeren på Troldebjerg, men man skal huske lommelygte, for det er ikke sikkert lyset virker Nede i bunkeren findes en række plancer om bunker-anlægget, men vi nærstuderede dem ikke, da vi kun havde en lommelygte.
Fra toppen af bunkeren er der en fantastisk udsigt ud over byen og havnen. Man skal ikke snyde sig selv for turen op.
Kilde: www.stauningvesterstrand.dk
Selvom vi havde kort til vandet, så tog vi alligevel bilen en tur ind til Søndervig for at gå på stranden her. Også her havde Vesterhavet været hårdt ved klitterne i løbet af vinteren og man måtte forcere en lodret klit-væg på et par meter for at komme ned på stranden. Men det er der jo bare nogle unge mennesker og en hund, som synes er sjovt!
Her er vi på vej tilbage til bilen, som skulle parkeres inde i byen. Da vi nu var kommet ind i Søndervig skulle vi også lige geocache lidt og på vores vej til en af cachene kom vi forbi denne obelisk.
Der står N. P. Mols 27. marts 1859 og 25. oktober 1921 på den. Hmm, mon det er en lokal mand, som har afgivet en masse jord til byens udvikling?
Nej det er det ikke for med lidt google-hjælp, så viste det sig, at han var en kendt kunstmaler, som blev født i Skanderborg, men som meget gerne brugte Holmsland klit og Fanø som motiv på sine billeder - så derfor står denne obelisk i byen!
Selve obelisken blev rejst i 1923 og er udført af en anden kendt kunstner Carl J. Bonnesen, som bl.a. har udført en stor skulptur 'Thors Kamp med Jætterne', som i dag står ved en fabrik i Odense, hvor vi jo kommer fra!
Kilde: www.sondervig.dk (side 10)
Her er vi på vej til sommerhusets nærmeste strand - sådan en 10 min. gåtur væk. Vi ved ikke om der findes et officielt sted, som hedder Klegod Strand, men da vi boede tæt på Købmanden i Klegod, så må stranden vel også hedde det...
Som I kan se så er der nogle meget lodrette vægge på klitterne og foran den ene, var der opstået en is-sø, som så helt fejlplaceret ud.
Sabrina og Smilla synes det er rigtig sjovt at komme ud at klatre i klitter eller at løbe rundt i dem.
Vi tog også ud til Lyngvig Fyr. Fyret står mellem Søndervig og Hvide Sande, er 38 m højt, men da det står på en 17 m høj klit, er flammehøjden 53 m over havets overflade.
Fyrtårnet er opført i 1906 og beslutningen om at opføre et fyrtårn blev truffet på en tragisk baggrund, da 24 søfolk ved en stranding mistede livet i 1903.
I sommerhalvåret er fyret åbent, så man kan komme op og nyde udsigten ud over landskabet
Kilde: www.fyrtaarne.dk
Så kommer der til sidst en række badebilleder - i vores familie elsker vi alle vand, så poolen er et hit.