www.RoseFrederiksen.dk

Blommehaven 2009

Så kom efterårsferien og dermed vores sidste tur i 2009 – vi er ikke så hardcore, at vi vintercampere.

Turen skulle i år gå til Blommehaven ved Århus, da ingen af os havde været i Århus i rigtig mange år.
Vi havde valgt at bestille og det viste sig at være en god ide, for de der ankom uden blev henvist til vestsiden af pladsen og vi ville helst ligge på østsiden, som ligger ned til vandet.

Pladsen ligger i Marselisskoven og er delt af Ørneredevej i en østside og en vestside. Østsiden ligger direkte til vandet på et kuperet område, så rigtig mange af pladserne har et flot kig ud over vandet. Lige noget for os

Resten af beskrivelsen dækker primært østsiden af pladsen, for vi var kun lige ovre for at kigge på vestsiden og ved derfor ikke så meget om den – ud over at den er mere plan og ligger lidt mere i læ.
Vores parcel var ikke superstor, men vi fik da plads til fortelt, vogn og bil.

Og havde det været varmere, så kunne vi såmænd også have sneget bordet ud i et hjørne af parcellen og nydt maden eller kaffen derude – men det var ikke så aktuelt i år!
På østsiden findes en flot toiletbygning, hvor rengøringen er i orden og der er masser af varmt vand. Der er to køkkener – et i toiletbygningen og et i en bygning for sig selv. Her findes opvaskemuligheder, komfurer og ovne.

Der er en butik på pladsen, som sælger lidt af det hele til rimelige priser. Og så fandt vi en Rema1000 på Oddervej. Om der findes noget nærmere, det ved vi ikke!

Der er legeplads på begge sider, men umiddelbart er den lidt større på vestsiden end på østsiden. På østsiden findes til gengæld også en ’tarzan-bane’.
Og så er vandet og stranden jo en stor legeplads! For ikke at tale om skoven! Her er et hav at stier og broer, så der er ingen undskyldning for at gå en lang tur med hunden!
Herunder et par billeder af stranden - så forskellig kan den se ud! Til venstre lørdag den 10. og til højre torsdag den 14.

Vi havde hjemmefra planlagt en række ting, som vi gerne ville se, men vi kan godt afsløre med det samme, at vi ikke nåede dem alle sammen! Men så er der jo en god grund til at komme tilbage en anden gang.

Et hit i vores familie var Dyrehaven fra 1932. Den ligger tæt på campingpladsen og her findes dådyr og sikahjorte – og vildsvin i deres egen indhegning.

Hjortene går frit og man kan fodre dem med gulerødder og æbler – eller kastanjer, som de så ud til at elske!


At se forskel på dådyr og sikaer er ikke så svært, når de bærer gevir – dådyrenes er skovlformede, sikaernes er spidse!

I oktober er dyrene i brunst, så man skal være lidt varsom med at gå for tæt på. Den første dag vi var i dyrehaven, stod dådyr-hannerne og gned sig op af de store træstammer og man kunne næsten klø dem på ryggen.
3 dage senere skulle man ikke nærme sig den ene flok dådyr – det var tydeligt at høre på hannen! Hannen i den anden flok var ligeglad, så hans hunner kom helt hen og spiste af hånden.

Vildsvinene var lidt uinteressante for de gemte sig langt inde i indhegningen, så de var ret svære at se. At vi kunne tage det her billede skyldtes udelukkende den ekstra linse, vi havde lånt af vores søn. Ellers ville man kun kunne se et par sorte 'klatter'.
Dyrehaven er et dejligt sted at gå tur og kan kun anbefales. Her er dejlige, gratis oplevelser for store og små, men husk lidt foder til dyrene, for så bliver det sjovere!

Man må bare ikke have hunden med ind, så den måtte luftes efterfølgende!


På opfordring lagde vi vejen forbi Moesgård Museum for at se Grauballemanden. Han er ca. 2000 år og meget velbevaret efter at have ligget i en mose i alle de år. Ud over Grauballemanden er her en flot udstilling af genstande fra stenalderen og op til vikingetiden.
Et sikkert hit, som ethvert museum bør skrive sig bag øret, er at lave en konkurrence med spørgsmål, som børnene kan finde svar på under vejs. Vi har mødt konceptet flere steder og hver gang er det et hit ved Sabrina.

Mens vi var på museum sad Smilla i bilen og hun var helt klar til en gåtur, da vi vendte tilbage efter et par timer, så vi tog turen rundt på Oldtidsstien.
Oldtidsstien er en del af Moesgård og er en ca. 4 km lang tur rundt i skovene, langs Giber Å og ned til vandet, hvor man undervejs støder på huse, gravhøje og andre fortidsminder.

Stien er markeret med hvide sten med en rød plet på hele vejen, er let at finde og rigtig køn. Man kan få et kort oppe i billetsalget.
Turen går også forbi Skovmøllen, som er en vandmølle og som i anledning af efterårsferien malede mel.
Og vi havde spurgt om man kunne have hunden med rundt og det kunne man godt – men næste gang, så går vi uden om markerne med får på – også selvom sporet går over dem! For hunden er godt nok ikke til at trække gennem sådan en flok....

Vi havde hjemmefra besluttet at Den Gamle By var et must, da vi aldrig før havde været der. Dagen, hvor vi tog derind, var kold men klar, så vi trak i hue og handsker!
Den Gamle By er et købstadsmuseum, som viser hvordan de gamle danske byer så ud helt tilbage til 1500 tallet.
Museet, som åbnede som museum i 1914, rummer 75 historiske bygninger fra 20 købstæder overalt i Danmark. Husene er genrejst, så de sammen danner et bymiljø med brolagte gader, smalle stræder, gårde, haver og gadekær. Mange af husene er indrettet som private stuer eller som butikker/værksteder og giver et godt indblik i, hvordan der en gang så ud i en dansk købstad.


Det ’nyeste’ hus i Den Gamle By er Møntmestergården, som ses herunder, er fra 1683 og lå oprindeligt i København. Huset blev pillet ned stykke for stykke tilbage i 1944 og lagt på lager og skulle egentlig have været genopført i en københavnsk version af Den Gamle By, men da det aldrig blev til noget, blev den i 1995 overdraget til Den Gamle By i Århus. Den blev så genopført fra 1998-2000, men først i her i 2009 er også dens indre sat i stand og den er blevet åbnet for besøg.

I dag anvendes stueetagen, med sine flotte barokke dekorationer og fugleloft, til repræsentative formål, mens 1. salen viser en lejlighed fra 1700-tallet med sengekamre, køkken, opholdsrum og herrens kontor.

Igen havde hunden siddet i bilen, så denne dag lagde vi vejen forbi Mindeparken på vej tilbage til camping- pladsen.

Mindeparken ligger lige ved Marselisborg Slot og blev indviet i 1925. Den er opdelt i flere områder:
Monumentet, som blev rejst i 1934 for de faldne danske i 1. Verdenskrig ligger meget synligt midt i det hele. Det er udformet af arkitekten Axel Ekberg og billedhuggeren Axel Poulsen og er en cirkelformet mur med 4 relieffer, der har titlerne ’Udmarchen’, ’Kampen’, ’Freden’ og ’Hjemkomsten’. I muren er der indhugget ca. 4140 navne på danske soldater, der faldt i krigen.
Rømerhaven, som er opkaldt efter direktør og godsejer Chr. Rømer, som donerede en sum penge til parken, består af flere små havemiljøer med f.eks. staudehave, rosenhave og spejlbassin.
Donbækhaven ligger ved de to små huse fra 1828 og er opkaldt efter den lille bæk, som løber gennem området.
Kirsebærlunden i nærheden af Donbækhaven stammer fra en donation fra fond.

Mindeparken rummer, som det fremgår af billedet herunder, mange forskellige træer, hvilket gør den rigtig smuk en efterårsdag.

Derudover er der plænen – her kunne vi se, at andre hundeejere lod deres hund løbe løs, så det gjorde vi også – og hun nød det!

Marselisborg Slot, som i dag ejes af Dronning Margrethe og Prins Henrik, ligger lige bag Mindeparken. Slottet er ikke åbent for gæster, da det bruges som sommerresidens af regentparret, men slotsparken er åben, når den kongelige familie ikke er på slottet.
Det nuværende slot er bygget i 1899-1902 af Århus' store arkitekt Hack Kampmann. Men inden da havde slottet været gennem flere ejerforhold. Tilbage i 1661 måtte Frederik III sælge det til en hollandsk storkøbmand Gabriel Marselis. Hans ene søn bosatte sig her, men døde barnløs og overlod slottet til Kong Christian V.
Derefter var der en del forskellige ejere indtil Århus By købte Marselisborg i 1896 og forærede det nybyggede slot til den senere Christian X og hans hustru Dronning Alexandrine.

Nu skulle hele ferien ikke bare være Århus, så en dag tog vi en tur i Givskud Zoo.

Det var rigtig mange år siden vi sidst havde været her, så der var meget mere at se end sidst. Vi kommer en gang i mellem i Odense Zoo, men Givskud er speciel, fordi man må køre inde blandt en del af dyrene.

Og der er vel ikke noget mere charmerende end en giraf, der står midt på vejen og standser al trafik, indtil der kommer en traktor fra parken og ganske forsigtigt puffer den væk?

En anden dejlig ting ved Givskud er, at man må tage hunden med ind. Så denne dag var det ikke nødvendigt at gå en lang luftetur efterfølgende – for at få lov til at snuse til en kamel eller et af alle de andre dyr, kan trætte enhver lille hund, så den sover meget tungt og meget længe…

Og apropos lufteture - så er her et par billeder fra skovene ved campingpladsen.
De røde broer til højre er der rigtig mange af - og når man har kigget ned i den slugt, som den går hen over, er man rigtig glad - for slipper man for en træls op- og nedtur

Vi skulle nå Århus Domkirke og en tur rundt inde i Århus. Men desværre artede vejret sig ikke fra sin pæneste side, men det skal vel ikke være grund til at blive hjemme. Århus Domkirke blev påbegyndt i 1100-tallet, men bygningen i dag stammer fra en ombygning i 1449-1500.

Umiddelbart var vores første indtryk, at her er fyldt med lys – ofte så er der ikke meget lys i en kirke, men her så bades den i lys. Rigtig dejligt.

Kirken er 93 m lang og dermed Danmarks længste kirke og der er plads til ca. 1200 gæster. Så skulle der vist ikke være problemer ved konfirmationerne…

Altertavlen er fra sidste halvdel af det 15. århundrede og er et fløjalter med en festside, en fasteside og en adventside, så alteret skifter udseende hen over kirkeåret. Bag alteret er der en model af altertavlen, som man selv kan 'blade' rundt i - så får man også set de sider, der ikke lige er fremme den dag, man besøger kirken.

Men oftest er det denne festside, som er vendt ud.

En anden ting, som vi hurtigt bemærker, er kirkens mange kalkmalerier, som oprindeligt har været meget mere omfattende.

På Kristoforus og Clemens-billedet på 220 m2 ser man søfarernes helgen Skt. Clemens øverst til højre med stav og anker. Drabanten med svær er ikke Kristoforus - af ham er der kun en hånd med en stav tilbage og den er ikke med på billedet!

Skt. Georg og Dragen er fra 1497 og viser den gode Skt. Georg, som redder prinsessen fra den onde drage...

Efter besøget i kirken var det stadig dårligt vejr, men vi gik alligevel en tur rundt i gågaderne i Århus, hvor vi selvfølgelig skulle ned til den frilagte å.

Århus Å udspringer vestsydvest for Århus og gennem- løber Århus og har i mange år været gemt væk under gader og stræder, fordi den 'var for besværlig' for trafikken.

Op gennem 1980’erne og 1990’erne ændrede man holdning til trafikken inde i byen, lavede bilfri gader og frilagde åen fra Europaplads til Mølleparken, hvor det første stykke – kaldet Vadestedet – i dag er et populært café-strøg og det sidste stykke skal efter planen indrettes som rekreativt område.

I øvrigt så er Århus opkaldt efter åen, idet åmunding på olddansk hedder ār-ōs. Og det leder os så hen på noget af det, vi ikke nåede: kunstmuseet ARoS, Botanisk Have, kig på flere af Hack Kampmanns bygninger og Tivoli Friheden. Men som før skrevet, så er der noget at vende tilbage til…