www.RoseFrederiksen.dk

AOC-træf 2010

For et stykke tid siden havde vi tilmeldt os til campingforaet www.altomcamping.dk's første træf for brugerne. Vi havde set frem til dette træf – dels med spænding for kunne vi nu finde ud af at være på træf og dels med glæde over igen at skulle ud med vognen!
Træffet foregik på Camping Kawan Mitte i Medelby ca. 20 km fra Flensburg

Pladsinfo: Campingpladsen er 5*, den er dansk ledet men fransk ejet og da den er forholdsvis ny (fra 2006) er den stadig meget åben. Parcellerne ligger i små lommer, de er dejligt plane og med dejligt, grønt græs (det er vi jo ikke så vant til, når vi er sydpå…) Der er ingen adskillelse mellem de enkelte parceller i lommerne, men der er kort til vand og el. Med hensyn til el, så afregnes der efter måler - dejlig ting!
Der var ikke langt til toiletbygningen, som var ren og pæn. Der er fint varmt vand i hanerne og ikke på noget tidspunkt overfyldt.
På pladsen er en lille butik, hvor man også kan få morgenbrød.
Der er flere legeområder på pladsen og så er der både indendørs og udendørs pool. Vi afprøvede den indendørs og den var ikke vildt varm, men den er et stort plus, når vejret ude ikke arter sig så pænt.


Weekenden forløb rigtig godt – programmet bød på fælles kaffebord fredag aften, fri leg og fællesspisning lørdag og nedtagning søndag. Efter fællesspisningen blev der sunget igennem, mens Bjarne akkompagnerede på guitar.
Hvis I vil se flere billeder fra selve træffet så kig her: www.altomcamping.dk

At programmet ikke var fyldigere var en af grundene til, at vi godt turde binde an med at deltage. Det gav os nemlig mulighed for at tage en tur ind til Flensburg, som vi aldrig rigtig har besøgt. Men vi blev glædeligt overrasket over, hvor pænt der var i byen. Den er rigtig hyggelig med små butiksmiljøer inde i gårdene – man skal bare kigge ind gennem portene.

Vi parkerede ved rådhuset og gik ned gennem Rote Strasse, hvor vi får første kig på en af de tre kirker, som ligger i gågaden. Siden kom vi hen til Südermarkt, hvor kirken ligger og vi kiggede naturligvis ind i den! St. Nikolai-Kirche er den største kirke i Flensburg.

Den er bygget omkring 1390 og der er to ting man virkelig lægger mærke til, når man kommer ind i kirkerummet: rummets størrelse med et fantastisk lys og kirkens orgel.
Kirken er en treskibet kirke med store, høje piller. Kirken måler 52x21 m i grundplan, men er hele 40 m til tagryggen, hvilket gør at kirkerummet synes utrolig stort. Tårnet, som i dag er 90 m højt, har et klokkespil med 17 klokker oppe i 60 m højde. klokkespillet spiller 5 gange hver dag.

Kirkens oprindelige orgel er fra 1609 og har en 15 m høj og 7 m bred orgelfacade. Facaden er et stort træskærerarbejde og meget smuk. Siden er selve orgelet blev ombyget og udbygget med mere eller mindre heldig hånd. I dag har man restaureret facaden og man vil bagved facaden lave to orgelhuse: et historisk orgel, som vil være det barokke orgel fra 1709, hvorpå

man kan især vil spille gammel tysk barokmusik og et nyere symfonisk orgel, som vil gøre det muligt at spille nyere musik. Det gamle orgel fra 1709 skal drives af 3 traditionelle kirkebælge, mens det nye orgel skal drives af 6 magasinbælge.
Kilde: www.nikolaikirche-flensburg.de


Lidt længere nede af gågaden stødte vi så på Helligåndskirken. Den er bygget i 1386 og omtales som den danske kirke i Flensburg. Her har nemlig været afholdt gudstjenester på dansk lige siden 1588. I mange år bestod menigheden primært af dansktalende tyende og af sømænd og selvom den var en annekskirke til Mariekirken, så var kirken meget fattig.
I mange år frem bølgede størrelsen på menigheden i takt med om området var dansk eller tysk, men i 1921 blev der dannet en egentlig dansk menighed, som i begyndelsen holdt til i andre lokaler, men som fra 1927 fik lov at holde gudstjenester i kirken. Først i 1997 blev kirken overdraget til Dansk Kirke i Sydslesvig og er nu sognekirke for en af de danske menigheder i Flensburg. Kilde: www.graenseforeningen.dk

Den sidste kirke – Marienkirche – er fra 1200-tallet og opført som en treskibet kirke. Tårnet stammer fra 1731, men det nuværende gotiske spir kom først til i 1880. Kirken rummer en række kapeller i siden, hvilket får den til at syne meget bred. Kapellerne er opført af byens mange gilder.
Altertavlen er fra 1598, mens de 7 meget store og flotte glasmosaikker er meget nyere. De er udført af kunstneren Käte Lassen over en 10-årig periode efter 2. verdenskrig. Kilder:www.kirchenkreis-schleswig-flensburg.de og www.graenseforeningen.dk

Vi fortsatte videre mod nord og der var nok at se på for her var smalle stræder ned mod havnen og flotte gamle bygninger i gågaden.
Selvom vi ikke besidder noget stort shopping-gen, så hygger vi os altid, når vi går rundt inde i en gammel by. Og man kan jo altid finde et sted at spise...

På vej op mod Nordertor gik vi op af Marientreppe og fandt et rigtig godt udkigspunkt ved Duborgskolen. Her er en rigtig fin udsigt ud over havnen.
Duborgskolen var i øvrigt indtil 2008 det eneste danske gymnasium i Sydslesvig. Bygningerne stammer fra 1922 med en tilbygning fra 1970'erne.

Nordertor er fra 1595 og har fungeret som byport. Det lå i den nordligste udkant af byen – der måtte simpelthen ikke bygges nord for porten indtil 1777. Ned mod havnen kommer man forbi dette ’vandfalds-springvand’ – vi har ikke kunnet finde nogle oplysninger om det, så vi nøjes med et billede.
Kilde: www.flensburg-online.de

Havnen er bred, men vi kommer ud tæt på det gamle skibsværft. Her er mange gamle træjoller og -skibe og der repareres på gamle træskibe på værftet. Ved bolværket står en rekonstrueret kran fra 1726.

Der er adgang til skibsværftet, men det må for vores vedkommende vente til en anden gang.

Efter at have rundet havnen gik vi tilbage og op i gågaden - og vi kunne igen overveje, hvorfor der hang sko på snore tværs over gågaden. Men vi fandt aldrig ud af det, men går ud fra, at det er en eller anden kunstinstallation...
Kilde: Flensburg generelt: www.flensburg-tourismus.de

Retur på campingpladsen var det ren afslapning og hygge med de øvrige deltagere på træffet - vi har hygget os rigtig meget på dette træf og ser frem til en gentagelse næste år og forhåbentligt kommer der endnu flere med der!