www.RoseFrederiksen.dk

Bogense 2010

Så blev det atter tid til at drage til Bogense. Det havde vi set frem til et stykke tid, for selvom vi gerne indrømmer, at vi ikke gider sidde i en vogn i kulde og sne, ja så savner vi campinglivet om vinteren. Men så er der heldigvis noget at se frem til!
Vi er jo rigtig spændte på om sæsonen i år bliver lige så god som sidste år – sidste år var vi jo rigtig heldige med vejret og samtidig var pladsen og området rundt om nyt for os. Det er jo altid en god cocktail for afslapning kombineret med nye og spændende oplevelser.
I år startede vejret ikke helt så perfekt som sidste år – men vi fik da forteltet sat op inden det begyndte at regne. Første nat var rigtig våd og da vi stod op lørdag morgen var der en stor sø lige ved indgangen – den strakte sig langt ind under gulvtæppet.
Vi har jo besluttet, at vi ikke vil have gulv i forteltet og nøjes derfor med en presenning og gulvtæppet – det fungerede fint sidste år, så det burde det også i år. Men det er ikke den bedste løsning, når der står en sø ved indgangen!

Heldigvis kom Finn forbi med et læs grus, som vi fik fordelt med en lille sandskovl - og det hjalp meget på problemet Nu skal det så lige sætte sig helt, græsset skal komme lidt op i gennem det og så slæber vi forhåbentligt ikke helt så meget grus med ind i teltet…

Lørdag eftermiddag var der standerhejsning – det deltog vi ikke i sidste år, men i år ville vi da lige se 'hvad det nu var for noget'. Der var flaghejsning, fællessang, solosang, tale ved Betina, som fortalte lidt om de nye tiltag på pladsen – og æbleskiver og øl! Rigtig hyggeligt.

Tirsdag i påsken kom cirkus Dannebrog til Bogense og da de slog teltet op lige ved siden af campingpladsen, ja så måtte vi jo lige en tur i cirkus. Om eftermiddagen kunne man hilse på elefanten Ramboline ved den lokale SuperBest og her overværede vi, hvordan den lige snuppede en pengepung i en cykeltrailer og hurtigt stak den ind i munden.

Efter at have lokket den med bananer, fik ejeren af elefanten den til at spytte pungen ud igen. Godt gennemtygget… Og lettere splittet ad – pengesedler, kørekort, dankort og mønter kom ud lidt efter lidt…

Selve forestillingen var en typisk forestilling med luftakrobatik, trylleri, klovner, kameler, heste med mere.
Og selvfølgelig elefanten Ramboline, som var lige så tyvagtig her - det gik bare ud over folks popcorn og candyfloss

Det var en flot forestilling og da det var mange år siden vi sidst havde været i cirkus, var det en rigtig god oplevelse!

Vejret i påsken har været en blandet fornøjelse – det har været væsentligt koldere, mere blæsende og meget ustadigt.
Langfredag var ugens bedste vejrmæssigt og her fik vi gæster, som nød varmen i forteltet – for selvom det var solskin, var det for koldt udenfor.
Vi har dog trods det noget dårligere vejr end sidste år (og vi kender godt den med, at der ikke findes dårligt vejr, kun dårlig påklædning - men den duer ikke i vores familie efter at vi tilbage i 2005 måtte kravle i seng i klamme dyner i Sydtyskland, fordi det havde regnet i 3 dage) nydt vores påskeferie.

Og vi har fået gået mange lange ture med hunden – dog ikke rundt om Bogense Grønne Hjerte, for der er det stadig for vådt at bevæge sig rundt. Men mon ikke det bliver bedre senere på foråret?

Og på vores ture har vi fundet de første små tegn på, at det er forår!

Til sidst får I lige en serie billeder af vores første forsøg med at bage brunsviger på en pizzasten i gasgrillen. Som I kan se gik det rigtig fint - selvom man skal sørge for at grillen er godt ren, for ellers smager brunsvigeren af kød...

Vi havde god tid en dag, da vi skulle ud til vognen og kørte derfor forbi Glavendrupstenen, som står tæt ved Skamby. Glavendrupstenen, der skønnes at være fra o. 900-tallet, har Danmarks længste runeindskrift på 210 tegn i lodrette tegn. På stenen står - oversat - "Ragnhild satte denne sten efter "Alle", Sølvernes gode, Uiaskarens hæderværdige thegn. Alles sønner gjorde dette dødeminde efter deres fader og hans kone efter sin mand; men Sote ristede disse runer efter sin drot Thor vie disse runer. Til en ræte vorde den, som skader denne sten eller drager den efter en anden."

Og så er der nok nogle som har brug for lidt hjælp til oversættelsen!

"Gode" var en stormandstitel og betød samtidig, at han var præst i den hedenske gudedyrkelse. "Uiaskaren" var givetvis en hærstyrke. En "thegn" var slægtens overhoved og høvding over en hærenhed. Den sidste sætning er en advarsel om ikke at ødelægge eller stjæle stenen. Den nøjagtige betydning af "ræte" kendes ikke. Altså er stenen - af Ragnhild - sat til minde om en lokal høvding/præst, som hed Alle og som havde en hærenhed. Og det går den der ødelægger eller stjæler stenen ilde...

Stenen står i en lund sammen med flere andre mindesten og resterne af en skibssætning fra vikingetiden. Skibssætningen har oprindeligt været over 60 m lang og 12 m bred og er den største bevarede skibssætning i Danmark. Der er fundet ni gravsætninger i Glavendrup- skibssætningen, men de var alle tomme. Om "Alle" oprindelig har ligget i een af dem, ved man derfor ikke i dag. Man skønner den vejer 6-7 tons.

Kilde: www.odense.byportalen.dk

Som billederne herover antyder, så havde vi et dejligt vejr, med den skønneste blå himmel - omend det var noget blæsende og koldt. Til højre herover ses Bogense Kyst Camping, som ligger meget smukt direkte ned til vandet, men også meget vindblæst - i hvert fald den dag, vi tog billedet!

Til venstre herover ses Sct. Nicolai Kirke - som vi skal ind og se en gang i år. Sidste år var den jo lukket pga. renovering, men den er blevet genåbnet. Forrest ses mindemærket over Christian Lehmann Pagh, som var ejer af Bogense Avis 1865-1904 og initiativtager til mange ting - f.eks. Bogense Tekniske Skole, Bogense Gasværk og de Nordfynske Jernbaner. Han sad i landstinget 1902-1912 for højre, var udnævnt til kancelliråd og i 1912 blev han Danmarks sidste etatsråd. Selve mindet er rejst i 1913 af Bogense Håndværkerforening med støtte fra landets øvrige håndværkerforeninger. Selve obelisken er udført af billedhugger Østlund fra Odense og af billedhugger Axel Hansen.

Kilde: planche ved obelisken.

På vej til Bogense lagde vi denne weekend vejen forbi Danmarks eneste kartoffelmuseum.
Det ligger i parken ved Hofmansgave og findes i et lille stråtækt bindingsværkshus, som Hofmansgave har stillet til rådighed.

Hofmansgave ejes i dag af en erhvervsdrivende fond, som har til formål at støtte forskning inden for planteavl og landbrug, hvilket er ganske naturligt, da de tidligere ejere slægten Hofman-Bang var videnskabsmænd og gerne gik forrest med indførelsen af nye afgrøder, som f.eks. kartoflen.

Samtidig er der også mulighed for at gå en tur i Hofmansgave park, som dækker et areal på ca. 7 ha. Her findes mange gamle og sjældne træer, som f.eks. tempeltræer. Her findes også andre områder, som f.eks. 'alperne' og 'Inges Have'.

Kilde: www.hofmansgave.dk

Otterup Kartoffellaug åbnede museet i 1999 og det indeholder forskellige maskiner til kartoffeldyrkning og plancher om kartoffeldyrkning i Danmark 1930-2000.
Der er gratis adgang til museet og parken.

Kilde: www.kartoffelmuseum.dk


Vejret i denne weekend artede sig fra sin fineste side - lunt og dejligt! Så vi gik lige en tur ned på havnen for at finde en is - den første i Bogense i denne sæson.

Det blev også til en gåtur i det helt fantastiske vejr. Vi kunne godt mærke, at vi havde savnet solen!

Og turen rundt om Bogense Grønne Hjerte var ikke så fugtig, så vi kom rundt uden at få våde tæer... Selvom vi valgte at gå i kondiskoene og ikke i vores vandrestøvler...

Her får I så lige et enkelt billede af Smilla og kun fordi den har fået øje på en fugl - nærmere bestemt den enlige svale, som i følge det gamle ordsprog, ikke gør nogen sommer!
Og varmt har det i hvert fald ikke været meget dette forår - nærmere tværtimod. Det synes som om, at det snarere er regelen end undtagelsen, at det regner, blæser og er koldt. Vi håber snart det vender, for selvom vi stadig godt kan lide at være oppe i campingvognen, når det regner, så er det ulig sjovere at være på campingpladsen i solskin og varme! Indtil nu har vi stort set haft tændt for varmen i forteltet hver eneste dag og rigtig mange dage har den måtte køre hele dagen !

Selvom vejret har været dårligt, så kommer her alligevel et par billeder fra Bogense - for her er rigtig hyggeligt trods vejret. Manneken Pis står stadig og tisser oppe i byen og havfruen Elle står stadig og skuer ud over havet ude ved havneindsejlingen.


Vi startede pinsen med at køre forbi Harridslevgaard. Harridslevgaard er et renæssanceslot fra 1606, men allerede tilbage i 1231 bliver stedet nævnt som 'Haræslef' i Kong Valdemars Jordebog. Slottet hørte til under kongen, men blev i 1589 overtaget af rigsråd Breide Rantzau, som rev de gamle bygninger ned og fik opført den nuværende bygning.

I middelalderen skal slottet have været røverborg. Den gang var området ikke afvandet og der var ikke opført diger, så vandet gik helt op til Harridslevgaard. For at narre skibene til at komme tæt på, ophængte man derfor lamper, så de troede det var et fyrtårn... I dag ejes slottet af I. og H. Schimko, som har åbnet det for besøgende på bestemte dage. Tillige kan man leje sig ind og f.eks. holde sit bryllup her. Desværre må man ikke tage billeder inde på slottet, så I må nøjes med billeder udefra.

Kilde: folder/entrebillet fra slottet og www.harridslevgaard.dk

Vi havde alle børnene og en enkelt kæreste med i det meste af pinsen, så resten af den blev brugt på ren afslapning, fejring af Smilla, buffet og den årlige is-spisningskonkurrence på Røgeriet og på at kigge på Majgøgeurter

Bogense marina har i denne weekend emmet af liv - der har været Palby Cup, som er en kapsejlads arrangeret af Bogense Sejlklub. Man sejler hele vejen rundt om Fyn og konkurrencen havde i år Kronprinsen som deltager.

Det har været sjovt at gå rundt på havnen, for der har været liv hele weekenden og en masse både at se på!

Denne weekend tog vi os endelig tid til at gå ind og se Bogense Kirke indeni. Kirken er nyrestaureret og først åbnet i år efter at have holdt lukket i meget lang tid.
Altertavlen er dateret 1588, men maleriet i midten, der viser Kristus i Gethsemane Have stammer fra 1824. Prædikestolen er lavet af hollænderen Harmen Castenhorn og er dateret 1604. En del af figurerne på prædikestolen er ikke færdiglavede - det gælder f. eks de engleansigter, der er i den øverste del af fyldningerne.

Udenfor kirken og på det hyggelige torv ved siden af kirken står de over 100 år gamle lindetræer stadig og skaber hygge.

Kilde: folder fra kirken

På en skøn, skøn junidag valgte vi at gå en tur ud til Fogense. Fogense er en lille række huse/sommerhuse, men vi havde ikke gået så langt ud til den side før, så det var spændende.
Vi valgte at gå på diget så langt som muligt ud og derefter søge op på vejen det sidste stykke ud til Fogense.

Retur ville vi så gå langs vandet, men det kan ikke anbefales, for på et kort stykke skal man igennem et område med brændenælder og tidsler og ellers skal man gå i gammelt tang og ulækker blød sand...
Men det var en rigtig god gåtur og Smilla nød at bade ... og bade ... og bade ...

Og så sneg Bybækken sig også lige ind herover til højre - motivet er ikke til at stå for, når man kommer forbi!
Men man skal ikke lade sig snyde, for den idyllen strækker sig faktisk kun fra, hvor billedet er taget og så op til det høje hus, som man kan se taget på øverst til højre i billedet!

Hvordan er det så gået i 2010? Var det lige så dejligt som sidste år? Ja, vejret har jo langt fra været så godt som det var i 2009, men derfor har det også været godt, at vognen har stået klar, for så er vi kommet af sted - også i de weekender, hvor det bare har regnet og regnet...

Bogense Strand Camping er jo lige så dejlig i år som sidste år og vi har fået set, det vi manglede fra sidste år. Så det har været et dejligt forår.

Hvad så med 2011 - ja vi går og pusler med at strikke foråret 2011 anderledes sammen og da vi samtidig føler, at vi har fået set Bogense og omegn nu, så har vi valgt ikke at have forårsplads i Bogense til næste år. Ikke fordi Bogense Strand Camping er dårlig - for det er en pragtfuld plads, der ligger perfekt i udkanten af byen, men måske mere fordi, vi hellere vil udforske nye steder og nye byer.