www.RoseFrederiksen.dk

Bøjden Strand Camping 2013

Vi pakkede lidt tidligt ned fra vores forårsplads på Vindebyøre Camping for Helles søster skulle giftes og festen skulle holdes på Bøjden Strand Camping. Vi havde talt lidt frem og tilbage om, hvad vi skulle, men endte med at flytte vognen med, for så kunne Molly (brudeparrets højtelskede hund) bo hos os i vognen. På Bøjden Strand Camping må man nemlig ikke have hund med i hytterne...

En uges tid før vi skulle til bryllup - på en skøn, skøn forårsdag - kørte vi derfor til Vindebyøre og pakkede forteltet ned - det var helt knasttørt og lækkert blødt at arbejde med. Lidt mudder på græskanterne blev hurtigt vasket af og de tørrede i løbet af 10 minutter. Det var bare helt perfekt!

Dernæst lod vi vognen stå i Vindebyøre indtil bryllupsweekenden kom - og om fredagen kørte vi så til Vindebyøre, sagde pænt farvel til Maria og spændte vognen efter og kørte derefter direkte til Bøjden.

Da en række af gæsterne havde lejet hytter i anledningen af brylluppet, så havde vi reserveret en plads og bedt om en plads tæt på hytterne - og vi endte lige midt mellem dem!

I receptionen blev vi modtaget med et smil og vist ned til vores plads.

Her opstod der noget hovedbrud, for pladsen var vind og skæv på alle leder og kanter. Efter nogle hovedbrud og forsøg, konstaterede vi, at lige meget, hvordan vi placerede vognen, så skulle det ene hjul klodses op, for at en af os ikke skulle trille ud af sengen. Derfor besluttede vi, at vi ville placere den bedst muligt i forhold til solen og vores havudsigt.

MEN - det er godt nok lang tid siden vi har set så skæv en plads.

Efter at have arbejdet med donkraften og en stak fliser i en halv times tid, så fik vi puttet klodserne ind under det laveste hjul, fik sænket trækstangen ned i græsset og kørt de 4 ben ned. Derefter gik vi i gang med at slå fortelt op - med to store hunde i vognen er et telt en nødvendighed.

Med så skæv en grund kan det at slå fortelt op godt være en prøvelse - bagenden af vognen var så højt oppe, at teltet næsten ikke kunne nå ned til jorden!

Og som om den skrå grund ikke var nok udfordring til teltopsætningen, ja så stormede det også ret voldsomt. Teltdugen blev presset ind på vognen og var svær at håndtere, men med 2 par hænder og nok barduner, så lykkedes det os alligevel at få det op. Planen var egentlig at slå det nye telt op, men vi endte alligevel med at slå det lille telt op. For langtidsvejrudsigten lover meget regn de to uger vognen skulle stå på pladsen og med en sommerferie meget hurtigt efter, så var vi simpelthen ikke sikre på, at vi kunne nå at få det store telt tørt.

Efter at have slået teltet op, nydt en hjemmebagt pizza fra grillen, serveret kaffe til Helles forældre, som kom ned med guirlanden til brudeparrets hytte og luftet hunden, så satte vi os og nød den helt utroligt smukke solnedgang. Det endte med at blive den smukkeste solnedgang, som vi har set i år. Det er sjældent, at vi er så heldige at se så fantastiske farver på himlen, som vi gjorde denne aften. Vi kunne godt have ønsket det var dagen efter til brylluppet...
Billederne er taget klokken 21.44, 21.51, 21.58, 22.24 og 23.11.

Bøjden Strand Camping er en stor 5* campingplads med alt hvad hjertet begærer. Her er flere legepladser, egen nærkøbbutik, restaurant, udendørs og indendørs pool, legerum og de lækreste toiletbygninger. I følge deres hjemmeside og brochure så er der havudsigt fra alle parceller - vi har været rundt på pladsen og vi tror faktisk de har ret - selvom udsigten naturligvis svinger en del om man ligger inde i en gade eller helt ned i vandkanten.

Og så er der naturligvis også dem, der vælger havudsigten fra ved at slå teltet op, så det vender væk fra vandet... Se det forstår vi jo slet ikke at man kan finde på...

Til gengæld er det ikke kun vores plads, der er helt utrolig skæv. Vi har set flere vogne, hvor næsehjulet er helt i bund, mens der er fliser under benene i bagenden af vognen.

Det undrer os lidt, for de har faktisk forsøgt at lave terrasser - hvorfor nogle af dem så stadig er skæve, det ved vi ikke...


Det her er så vores havudsigt: mellem to hytter kan vi se ud over vandet og fra forteltet kan vi også se lidt vand ud mod Bøjden Færgeleje. Det sidste havudsigt ville nok smutte, hvis vi havde en nabo...
Der findes 3 servicebygninger og de er helt fantastisk flotte - døre der selv åbner, når man kommer hen til dem er bare smart. Bygningerne er dels delt op i en herre- og en dameafdeling, men der er også unisex- toiletter og -baderum. Her findes familierum, børnebadeværelse med knald på farverne og man kan endda leje sit eget bad. Der er tænkt på alt i toiletbygningerne - undtagen - som så mange andre steder: en affaldspose i baderummene...

I samme bygning er der køkkenfaciliteter og de er lige så lækre som toiletrummene.

Der er en fin badestrand og mulighed for at sætte båd i vandet. Og så svømmer der et arrigt par svaner rundt med deres meget små unger...

Når man har hund med, er der mulighed for at lade den løbe løs på en mark, som ligger helt ude i enden af pladsen i retning mod færgehavnen.

Og så kan man jo lige så godt fortsætte ud til det lille fiskeleje, som ligger ud mod Kalvøre. Herfra er der nemlig en fin udsigt ind mod campingpladsen.

På pladsen findes flere typer hytter. De nyeste ses herunder. Og som det kan anes på hytten i baggrunden, så findes de også med panorama-dæk - måske fordi man ellers ikke kunne se vandet fra den hytte?

Hytterne kan i højsæsonen lejes med halvpension - det er vi godt nok heller ikke stødt på før!

Den første weekend gik naturligvis med bryllup og fest og ikke meget andet. Festen blev holdt i pladsens egen restaurant og det fungerede bare helt perfekt. Maden var utrolig lækker og bordene var dækket smukt op.

Vi lagde dog lige vejen forbi Horne Kirke på vej retur til Odense om søndagen. Det var et fælles ønske for os alle tre - Sabrina havde drømt om den - Helle vil bare gerne se Fyns eneste rundkirke og Søren tænkte, at der nok lå en enkelt lille geocache på stedet! Og så blev kirken i øvrigt brugt som filmlocation i filmen 'Adams Æbler' fra 2004.

Kirken er MEGET anderledes end andre kirker. Kirken ligger højt og kan ses langvejs fra og placeringen her skyldes Valdemar den Store, som valgte stedet. Den blev oprindeligt bygget som kongeligt kapel, hvor kun selve den runde del blev opført. Den er bygget i kampesten og er kalket - helt som andre rundkirker.

Det, der gør Horne Kirke til noget specielt, er, at man i middelalderen valgte at bygge gotiske tilbygninger mod vest og mod øst. Så i dag er kirken nærmest en kirke, hvor en del af skibet er rundt.

Tårnet måler 32,4 m i højden og her oppe hænger to klokker fra 1556 og 1613. Mod øst ses det gamle messespir, som blev brugt under de katolske messer.
Lidt sjovt er det, at messespiret og spiret på tårnet begge er tækket med træspåner, rundkirkedelen er blytækket og resten af kirken er tækket med tegl. Inde kommer man ind i rundkirkedelen. Her står 4 kraftige søjler, der bærer hvælvet. På den ene søjle hænger prædikestolen, som er i ren empirestil. På pulpituret findes en loge - det er Grevestolen og er fra ca. 1820. Den er rejst for Preben Bille Brahe - (1773-1857) - godsejer på Hvedholm Slot, som ligger ganske tæt på Horne.

Koret er heller ikke helt som det normalt er i danske kirker! På et pulpitur oppe over altertavlen ses kirkens orgel fra 1940. Loftet over alteret er et malet kassetteloft, som skal være med til at underbygge stemningen af 'nadversal'.

Alterbordet er ovalt og der står to malmstager fra 1640 på det. Alterbilledet er lavet af C. V. Eckersberg og er fra 1812. De viser Jesus og de små børn.
Døbefonten står Bertil Thorvaldsen bag. Den gamle døbefont ses i øvrigt lige inden for døren og anvendes i dag som lysfad. Hvis man kigger ned gennem kirken, kan man se, at stolerækkerne i kvindesiden er bredere end i mandesiden. Dette skyldes, at kirkens to tilbygninger ikke ligger præcist over for hinanden, men lidt skævt. For at få midtergangen lige, så har man derfor måtte lave lidt skævheder i stolebredden.
På sydmuren ses i øvrigt stadig de knager, som mændene brugte til at hænge deres hatte på.

I kirkegårdens nordvestlige hjørne ligger der et mausoleum bygget af Preben Bille Brahe i 1825. Det er tegnet af Gustav Friedrich Hetsch, en professor fra kunstakademiet i København. Mausoleet er gravsted for de sidste 4. generationer af grever fra Hvedholm. Andre medlemmer af slægten er gravsat i kirkens krypt.

Den anden weekend vi opholdt os på pladsen lagde vi vejen ud til Bøjden Nor - et fredet fugleområde.

Bøjden Nor blev i 1967 gennemskåret, da man byggede dæmningen ud til Bøjden-Fynshavfærgen og det dækker et område på ca. 65ha.



Det er skabt over lang tid, hvor materiale fra klinterne syd for noret er blevet ført med strømmen op langs kysten og har skabt en vold et stykke ude i vandet.

Til sidst er denne strandvold blevet så høj, at den har lukket helt af for havet. Bag volden er der blevet skabt et område, hvor der har været så meget ro i vandet, at de fine materialer har formået at lægge sig på bunden. Og som bunden stille og roligt har hævet sig, er der blevet skabt en strandeng.

Denne strandeng bliver sjældent oversvømmet - det sker kun ved kraftig højvande og blæst og derved skabes et ret saltholdigt miljø - med et saltpromille på 8-16.

I dag er hele området fredet for at sikre, at trækfuglene har et rasteområde i træktiden og vadefuglene har et yngleområde. Der er ikke adgang til selve området, men kun til stranden, de afmærkede stier og til de to fugleskjul, der er bygget i kanten af området. Men herfra er også en fantastisk udsigt over noret.
Kilder: www.fuglevaernsfonden.dk og www.fugle-faaborg.dk

Når nu vi var på disse kanter, så lagde vi også vejen forbi Hvedholm Slot - i dag et eksklusivt slotshotel med en smuk park, hvortil der er offentlig adgang.

Området, hvor både Bøjden og Horne ligger, hedder Horneland og i 1231 nævnes første gang en kongsgård i området. En kongsgård, hvis vigtigste opgaver var at sikre kongens jord, at kontrollere den sydlige indsejling til Lillebælt og at forsvare Fyn mod Vendernes plyndringer.

I 1430 byttede kongen dog Hvedholm med Langeland, således at ejeren nu blev drost Laurits Jonsen Panter.

Det første grundmurede Hvedholm stod Erik Bille for sidst i 1500-tallet. Det blev opført med tre tårne og voldgrav og en del af kælderen på det nuværende Hvedholm stammer fra denne bygning. Slottets nuværende udseende stammer fra 1878-82, hvor det blev ombygget. Vestfløjen blev gjort dobbelt så bred - i portfløjen lå grevens arbejdsværelser og den smukke hall - i østfløjen lå der gæsteværelser og sydfløjen blev revet ned for at åbne op til gården. Tårnet blev gjort højere og forsynet med et spir. Gennem 500 år har Hvedholm været i samme families eje og sidste ejer fra den familie blev Henrik Bille-Brahe-Selby, som i 1929, som følge af lensafløsningsloven fra 1919, blev nødsaget til at sælge godset til staten for blot 175.000 kr. Blot 10 år før havde staten vurderet familiens samlede formue - jord, malerier, bygninger og bohave - til 650.000 kr. og fastsat familiens skat til 260.000 kr.

Lensafløsningsloven afskaffede len og stamhuse - en række af landets største godser var blevet samlet i grevskaber, baronier og stamhuse, som gik udelt i arv til næste mandlige arving. Med loven skulle de normale arveregler følges, man fik mulighed for at sælge ejendommene på det frie marked og ikke mindst blev de pålagt en stor afgift. Det medførte i øvrigt at alle de berørte godser blev økonomisk pressede og en række opgaver, som mange godser og stamhuse ellers havde påtaget dem frivilligt, nu overgik til staten - det gjaldt f.eks. de ansatte og børnenes sundhed, skolegang og sociale sikring.

Staten indrettede i øvrigt sindsygehospital i hovedbygningerne og drev dette indtil 1993, hvor man nedlagde institutionen. Herefter blev slottet fredet og efter 2 år købte de nuværende ejere slottet og indrettede hotel, restaurant, butik og vinkælder i det.

Kilde:www.slotshotel.dk