www.RoseFrederiksen.dk

Svendborg Sund Camping 2014

Det er lige som at komme hjem - altså når vi drejer om hjørnet og kører de sidste hundrede meter ud til campingpladsen. Og vi glæder os til at gense området, gå ture på Skansen osv. Da vi ankom mandag i påskeferien havde receptionen middagslukket, men når man som vi ved, hvor vi skal sætte op, så er det ikke noget problem.

Vi kørte da bare stille og rolig ned og trillede vognen ind, hvor den har stået hver forår siden 2011...

Og efter lidt nøkken frem og tilbage (det er her vi ønsker os en mover - men kun her) - fandt vi det hul, som vi ved, at vognens højre hjul skal trilles ned i for at stå vandret sideværts og derefter var det bare at regulere på langs...

Når den skal i vater, er vi rigtige glade for vores lille vaterpas på trækstangen. Vores erfaring med det siger, at vi godt kan stole på det. I starten var vi lidt i tvivl om nøjagtigheden i det, når det er så lille, men da det sidder fastskruet på trækstangen, så virker trækstangen som en del af vaterpasset. Og en kontrol med et større vaterpas gav samme resultat som det lille....

Efter ca. 2 timer var teltet slået op - og det selvom det drillede på det voldsomste, fordi det blæste en halv pelikan. Selv med hjælpebarduner måtte vi arbejde hårdt for at få det til at stå, som vi ville have det til. Og ja - vi bandede også lidt, da det var gledet i skinnen uden at vi havde opdaget det og vi derfor måtte pille 4 pløkke op igen...

I mellemtiden var receptionen lukket op og vi kunne få checket ind officielt - og få vores strøm-måler udleveret, så vi også kunne få tilsluttet strømmen.

Søren havde i julegave fået en lysskinne til over døren. Vi havde jo sidste forår 'klaget' lidt over at vi skulle vænne os til den skrå dør og derfor flere gange havde famlet rundt i mørket efter lynlåsen. Derfor var vi blevet anbefalet denne lysskinne - og da Helle naturligvis lige skulle se produktet an, så købte hun en - og kun en. Men den har simpelthen virket perfekt - der er lysdæmper på, så vi selv kan bestemme lysstyrken og den giver et flot lys på fronten af teltet. Faktisk blev vi så glade for den, at vi lige måtte have en til den anden dør også...

Men da alle besværlighederne var overstået med teltopslåningen, måtte vi lige en tur ud over Skansen. Skansen er jo endnu en af de ting, som vi holder så uendeligt meget af på Svendborg Sund Camping. At lufte Smilla ud over dette område er ingen sur pligt, for her er smukt lige gyldigt om det er morgen eller aften eller solskin eller regnvejr...

Nå ja, så har Helle besluttet at finde en eller anden lille grøn ting hver gang vi er i campingvognen, fotografere den og sætte den på her. Vi starter med noget pil...

På vej retur fra Skansen er det svært at styre Smilla uden om kaningården. Her plejer også at være geder, men det er der foreløbig ikke i år. Men så er der til gengæld rigtig mange kaniner - i alle størrelser!
Bl.a. den sødeste lille stribede kanin - og selvom Helle ville elske at tage den med hjem, så skal vi altså IKKE have flere kaniner end Ida.

Påskelørdag havde vi bestilt plads på færgen til Ærø. Vi var på en top-hemmelig geocachingmission, idet der ugen efter skulle være et geocaching-event på øen. Et event, som vi ikke kunne deltage i, men som vi gerne ville give en 'gave' i form af en ny cache.

Vi havde lidt ventetid inden færgen sejlede og det blev brugt på en lille tur i området ved ventekøerne...

Det var jo påskelørdag og færgen var fuldstændig stoppet. Vi kom op på hængedækket i den ene side og kunne derfor se, at de virkelig mente det, når de sagde færgen skulle pakkes....

Ang. billetterne så havde vi købt og betalt dem over nettet.
Vi havde så ikke lige fanget, at de skulle med op på færgen under sejladsen. Vi var nemlig blevet krydset af, da vi kørte om bord og tænkte så ikke mere over det.
Men det viste sig, at der ikke er noget billetkontor i havnen, så alle, der ikke havde købt billet på nettet, skulle først købe den under overfarten... Men billettøren kunne hente vores billet frem - også selvom vi ikke kunne huske de sidste 3 tal i bilnummeret...
Vi sejlede til Ærøskøbing, men forlod hurtigt byen for at sætte næsen mod dagens mål: Voderup Klint. På vejen kom vi dog forbi et par interessante steder:
Først udsigten ved Olde Mølle. Her kan der næsten ses hav hele vejen rundt - det er en fantastisk udsigt, der er fra stedet og skal man holde pause findes der en flot rasteplads på stedet. På samme sted findes en mindesten for Ærøs samling under den danske krone i 1750. Indtil da, havde øen været opdelt i flere enklaver og store dele var ejet af den danske konge som privateje. Det betød - i modsætning til krongodset, som ejes af den siddende konge - at dele af Ærø kunne arves af slægtninge og store dele af øen blev derfor til sidst ejet af forskellige hertugdømmer. I 1750 blev øen dog igen samlet til en enhed under den danske krone, idet øen blev indlemmet i den kongelige del af Sønderjylland. Stenen ved Olde Mølle er rejst som minde for denne samling. På vejen kom vi også forbi Tranderup Kirke og var nødt til at gøre holdt for at fotografere. Desværre var der aktivitet i kirken, så vi kom ikke ind.

Det der fangede vores øje var det særprægede nyklassiske kirketårn. Det er opført i 1832 og tegnet af arkitekt C.F. Hansen. Indtil 1832 havde kirken et tårn med spir, der lignede det på Bregninge Kirke.

Og hvis man er i tvivl om, hvordan det ser ud, så er der et billede af Bregninge Kirke her.

Hovedmålet for turen var jo et rekognosceringstogt til Voderup Klint, så for at være sikre på at have tid nok, så var det næste punkt på dagens tur.
Voderup Klint er MEGET speciel - her skrider klinten nemlig ned i store terrasser. Vi kender ikke andre steder i Danmark, hvor der er dannet disse store skredterrasser, så det må siges at være et unikt område. Det gamle Fyns Amt opkøbte stedet og er i dag fredet og må kun bruges til afgræsning.

Denne terrasseopdeling skyldes et helt specielt lerlag, der er dannet tilbage i sidste mellemistid (dvs. for ca. 130000 år siden). Lerlaget stopper vandet, der kommer ned gennem morænelaget ovenpå og vandet gør nu to ting:
1. Det gøre lerlaget fedtet - alle kender vist det der med at fedte rundt i noget ler-noget, når det har regnet.... 2. Det gør morænelaget tungere - meget tungere.
samtidig får vægten af morænelaget store dele af klinten til at glide nedad på 'rutschebane'- lerlaget og derved opstår de store terrasser.

Når klinten glider ned, sker det ikke i et lige brud, men i et kurvet bane.

Det betyder at terrasserne kommer til at vippe, så de er lavere inde ved den del af klinten, som er blevet stående end ude ved kanten. Helt inde ved den del af klinten, som er blevet stående, dannes der mange steder vådområder. Her ligger det beskyttende lerlag nemlig højt. Faktisk er her flere steder så fugtigt, at landmændene blot kan hamre et rør ind i klinten og så er der frisk vand til kreaturerne.

Når man er i området skal man tage turen af stien og trappen helt ned til vandet. Lige til højre for trappen (når man står på den) kan man se lidt af det grå ler, men hvis man har mod på at fortsætte ud af stranden (igen til højre, når man står på trappen - desværre stenstrand) vil man længere ude kunne se lerlaget i et flere meter tykt lag. Og fortsætter man endnu længere ud, er det muligt at komme op igen af en sti, krydse det elektriske hegn via en stente og derefter gå på en af terrasserne tilbage til p-pladsen. Turen er ikke egnet til klapvogne mm....

Vi kom også forbi en del jættestuer og gravhøje. Dyssen på Rise Mark ligger ude midt på Rise Mark - men det er tilladt at gå over til den via trampesporet (som i år så stort set hele vejen er et sprøjtespor) på marken.

Langdyssen er fra den tidlige bondestenalder og stammer fra tiden mellem 3500 og 3100 år f.kr. Den er ret imponerende med sine 21 m i længden og 8 meter i bredden og 1 meter i højden.

Det aflange gravkammer midt i dyssen består af 5 bæresten og 1 dæksten. Ud over gravkammeret midt i dyssen, så består den af en række randstene. Man skal forestille sig, at der har været fyldt jord op omkring gravkammeret og så har randstenene dels holdt jorden på plads men også fået dyssen til at virke mere monumental.

Udgravninger i området har ikke givet nogle fund, så dyssen er formentlig blevet tømt tidligere.

Efter dyssen på Rise Mark kom vi hurtigt efter forbi endnu en dysse. Denne gang på Lindsbjerg bakke. Denne dysse består faktisk ikke kun af en dysse, men af en langdysse og en høj med to jættestuekamre. Og hvad består så forskellen i mellem en langdysse og en jættestue? Jo jættestuerne er større, de har mere end en dæksten og har også en gang ind i højen. Jættestuerne er de nyeste - de er fra den mellemste bondestenalder (omkring 3100 f.kr.) Jættestuehøjen er 15 meter lang og 7,5 meter bred. Desværre er gravkamrene ret ødelagte og gennem tiderne er der fjernet flere store sten fra dem.

Men der er en fantastisk udsigt fra området.

Da vi nærmede os Marstal stødte vi flere gange på et seværdighedsskilt med tekste Skt. Albert kirke. Og så blev vi naturligvis nysgerrige for at finde ud af, havde det handlede om.

Så vi fulgte skiltene ud til parkeringspladsen og fulgte sporet langs kysten de sidste par hundrede meter.

Her stødte vi på et forsvarsanlæg på 60x30 meter fra Vikingetiden. Et voldamlæg og en voldgrav sikrede stedet mod truslen fra syd. Og inde i dette voldanlæg kan man se hvor Skt. Alberts Kirke har ligget. Kirken blev opført i begyndelsen af 1300-tallet og har ikke tilhørt noget sogn. Man mener den blev brugt af hertugens familie på Gråsten.

I forbindelse med en udgravning i 1995-96, blev stedet genskabt med vold og voldgrav. Rundt om kirken fandt man i øvrigt ca. 50 grave og et stort antal mønter, der var med til at tidsfæste stedet.

Vi havde langt fra tid nok på Ærø, så vi vender tilbage en anden gang - men vi FIK fuldført vores tophemmelige geocaching-mission. Og så var påsken lige som gået og vi måtte vente hele FIRE dage før vi igen kunne komme af sted...

Men 4 dage går lynhurtigt og så pludselig var det igen weekend og tid til at tage af sted. De lovede det flotteste vejr hele weekenden og det var vi glade for, for det var i denne weekend at Poul og Ninna ville kigge forbi. Og de var ankommet, da vi kom - og havde slået op på pladsen bag vores vogn.

De er jo teltcampister, men ud over at de bor i et telt, så ligner resten af deres udstyr nu meget vores...

Og vejret BLEV bare godt - så vi fik også tid til at sidde bare og slappe af, suge varme til os og nyde livet!

Hver gang vi har gæster, så trækker vi dem ud over Skansen - det område SKAL de bare opleve - og Nina og Poul måtte naturligvis også med en tur.

I påsken blev kreaturerne lukket ud på området - det er nu hyggeligt, når de går og græsser derude. Altså hvis man ikke lige kommer til at stå mellem en ko og dens kalve... Så virker hornene ret skræmmende...

Hver morgen bliver Smilla luftet ude på området - derfor er der også lige denne gang et par morgenbilleder der fra.

Efter at have sendt Poul og Nina på en gåtur gennem skoven til Troense, tog vi selv ud til Nørreskoven.

Vi har gang i et projekt 'mindst en cache om dagen i et helt år' og var nået til dag 302. Da Troense ligesom ikke har nogle caches, som vi ikke har fundet, måtte vi altså andre steder hen.

Nørreskoven viste sig fra sin fineste side i solskin og med fine lysegrønne bøgeblade. Og selvom cachen var hurtigt fundet, så fortsatte vi videre ind gennem skoven. Nørreskoven - det var jo her Elvira Madigan og Esben Snarre døde. Historien har vi nævnt før - se her

Weekendens grønne ting: lysegrønne bøgeblade.

En weekend i forrygende vejr og med gode naboer går hurtigt - ALT for hurtigt [:(]

Da vi kom retur weekenden efter, var det stadig solskin, men temperaturen havde fået et gevaldigt hop NEDAD - noget vi i den grad ikke brød os om...

Da vejret ikke længere var til dasen i solen, besluttede vi os for, at tage ud og finde en vanskelig cache i udkanten af Svendborg. Her findes en gammel nedlagt - godt gemt - grusgrav, som dog var en perle, på en lidt blæsende dag. Når vi skal finde en cache, så finder vi først stedet, HVOR den burde ligge. En gps er ikke altid helt nøjagtig, så vi leder en en cirkel på ca. 5 meter rundt om stedet.

Og så er det ikke specielt sjovt at opdage, at nulpunktet ligger en gigantisk bunke sten. For så skal der kigges under alle sten INDTIL den dukker op...

Denne dukkede heldigvis ret hurtigt frem og lå tæt på vores nul, så det blev ikke så svært som frygtet... så det endte med at blive en fin udfordring.

Weekendens 'grønne' ting: æbleblomster fra Skansen.

Og SÅ blev det St. Bededag og vi kunne nyde en lidt længere weekend i vognen. Naturligvis skulle vi lige ud over Skansen og Søren havde opdaget et lidt sjovt træ dagen før, hvor han havde taget turen 'den anden vej' rundt. Træet er væltet for mange år siden og er nu rod for 6 træer...

Og Smilla fik årets første badetur - til hendes store fornøjelse.

Vi var også lidt rundt på Tåsinge for at finde lidt kartofler mm og kom ved den lejlighed forbi disse fine sten. Hvis ikke solen havde gjort os glade, så gjorde de det!

En tur gennem skoven til Troense blev det også til. På vejen kom vi forbi denne postkasse. Vi håber ikke posten er i shorts eller at de skal have post ALT for tit...

Og ramsløgene blomstrede - og lugtede/duftede/stank - alt efter temperament...

På vej hjem fra Tåsinge kørte vi denne gang forbi Slotsbanken.

Weekenden før St. Bededag tog vi turen ind til Svendborg. Der var nemlig klovnefestival i byen og det plejer at være helt sjovt. På turen rundt i byen faldt vi over disse to: fuglekasse MED beboer og kamoufleret brandhane. Fra nu af ærgrer det Helle, at vi ikke har en brandhane foran huset...
Men når nu hun ikke må få en brandhane, så vil hun have sig en dresseret paryk... for filan de var sjove ;)
Der er rigtig mange klovne rundt om i byen som 'optræder' - og deler næser ud. Til højre og venstre og vupti, så har violinbuen og valgplakaten også fået en... Det lille orkester spillede i øvrigt noget fantastisk spillemandsmusik...

Den her pile-dims har i set før - nu er den bare gået i frø. Og de lå OVERALT...

Der er flyttet to nye geder ind på campingpladsen. De er noget af det sødeste og skulle ikke blive større.

Kristi Himmelfartsferien bød på et fantastisk vejr og vi besluttede os for at tage en tur ud i Syltemae Ådal. Det er et helt fantastisk sted med fuglefløjt og insekternes summen som passende baggrundslyde.
Egentlig hed området Syddemaden og Sydde betyder 'en med væske gennemtrukket masse' og made betyde egentlig eng. Altså betyder Syddemaden 'våde enge'.

Undervejs på turen kommer man forbi nogle gamle betonrester. Det er resterne af et engvandingsanlæg formentlig fra sidst i 1800-tallet. Med et sådan anlæg holdt man med stemmeværk vandet tilbage på engene forår og efterår.

Vandet beskyttede engen mod nattefrost og samtidig blev engen gødet med næringsstoffer fra de omkringliggende marker. Dermed fik man skabt en større høhøst og man kunne holde flere kreaturer på de øverste marker om vinteren.
På den måde var engene med til at sikre bønderne en større produktion af mælk, smør og ost.

Der går stadig kreaturer på markerne, men de er dog bag hegn...

Og ud af skrænterne vælder der ind imellem koldt vand ud. En af kilderne - Eskilds Kilde (som uheldigvis ligger 'på den forkerte side' af åen, har især været brugt til helbredelse og blev nævnt af præsten i 1769. Syge og svagelige søgte helbredelse ved at bade og drikke ved kilden og efterlod et stykke af deres tøj i et træ. Derved befriede man sig for sygdommen, som blev overtaget af træet.

Den slags kilder ses rigtig mange steder rundt om i landet. Nogle steder var der endda kloge koner, som tjente penge på dem.

Vi tog turen rundt i sandaler - det kan man ikke altid, selvom der er lavet træbroer de værste steder.
Og det gik da også rigtig fint - på nær ca. 7 meter, hvor der kun var mudder og ingen bro. Og mudderet bredte sig fra kanten af åen og langt ind i marken, så der var kun en ting at gøre: hurtigst muligt igennem. Det er nu en sær fornemmelse, når mudder glider ind mellem ens tæer...
Heldigvis kom vi hurtig på tør grund igen og her var en bro, hvor det kunne lade sig gøre at skylle fødder og sandaler i åen...

Dagen efter havde vi øjensynligt ikke fået mudder nok dagen før - for vi tog en tur ud i Egebjerg bakker. Der er også rigtig flot - og her var mudderet heldigvis lige som i tegnefilmen Bambi helt stift. Og så kunne vi ellers bruge resten af dagen på at gå og sige:'Se Bambi - mudderet er helt stift'.
Stift mudder er i øvrigt rigtig træls at gå i...

Ugen mellem Kr. Himmelfart og pinse var Sabrina på lejrskole. Vi andre to tog ned i campingvognen for dels at geocache helt vildt og dels for at komme ud at se nogle hængepartier.

Da vi havde sat Sabrina af ved hendes skole på Hindsholm kørte vi ned over Kerteminde og Nyborg til Svendborg.

På vejen kom vi forbi Gudbjerglund. Her findes en mindeplads med mange mindesten samt 4 stendysser.
Mindelunden blev indviet i 1929 efter at der havde været arbejdet med ideen i nogle år. Der var blevet indkøbt 4½ tønde land, som blev tilplantet, så den i dag ligger hen som en skov med en åben plads.

Pladsen anvendes til forskellige sommerstævner f.eks. gymnastik og folkedans ligesom her holdes friluftsgudstjenester.

Mindestenene er rejst løbende og de er alle rejst til minde om mænd eller begivenheder, som har haft betydning for egnen eller hele Danmark.

F.eks. er her mindesten for Genforeningen i 1920, for Højskoleforstander Thøger Dissing, Vejstrup og for gymnastikinspektør Vilhelm Kristensen, Skårup. Den sidst tilkommende sten er fra 1988 og er rejst til minde om 200 året for stavnsbåndets løsning.

De 4 stendysser fra bondestenalderen (3500-3100 f.kr.), to lange på henholdsvis 117 meter og 106 m lange og to mindre på henholdsvis 41 m og 19 m, ligger spredt i området.

Til stendysserne knyttes et gammelt sagn: Egentlig skulle Gudbjerg Kirke have været bygget oven på stendysserne, men der boede trolde i gravhøjene. De rev om natten alt det ned, der var blevet bygget op om dagen.
Efter mange forsøg, så endte det med, at en due viste arbejderne, hvor de skulle bygge, og det var lige der, hvor kirken ligger i dag.

Dysserne har haft en hård skæbne: i 1808 forklarede præsten i Gudbjerg Oldtidskommisionen at han ville undersøge dysserne nærmere. Han udgravede den ene og for at gøre dette sprang han mange af stenene væk. I 1863 brændte præstegården så og da man skulle opføre en ny, besluttede man sig for at hente sten til fundamenterne fra dysserne. Stenene er også brugt andre steder - f.eks. til en bro over en bæk i nærheden.

Det lykkedes heldigvis godsejer N.F.B. Sehested fra Broholm at få dysserne fredet i 1872.

Vi havde et geocaching-hængeparti ved Elsehoved Fyr.

Vi havde ledt og ledt sidste år uden at finde den og vendte nu tilbage for at give den et nyt forsøg. I modsætning til sidste år, var det i år det dejligste vejr og turen af stranden ud til fyret var helt fantastisk dejlig.

På vejen fra Elsehoved og ned til Svendborg lagde vi vejen rundt om Skårupøre. For her findes en dejlig isbutik og vejret var lige til en is til os alle 3.

Kort før ishuset fandt vi denne forstenede måge. I 2011 var her pludselig en havfrue - den sydfynske havfrue - som var sat op som en happening i nattens mulm og mørke. Den gang var der mange gisninger om hvem, hvad og hvorfor. Havfruen tog skade af frosten i vinteren 2014 og er derfor pt ikke på sin sten. Det er mågen så til gengæld - selvom den ikke helt har fået samme opmærksomhed.

Vi tog en tur til Langeland - i år skulle den midterste del og den sydlige del udforskes.

På turen rundt kom vi forbi 3 af de 12 kunsttårne - små gallerier i gamle transforma- tortårne. Tårnene blev taget ud af drift efterhånden som elledningerne blev gravet ned, men nogle af dem overlevede som gallerier. I øvrigt efter at Hans Kjær - som har udsmykket det ene af de tårne vi besøgte i år, havde givet Langelands Elforsyning ideen.

Vi har tidligere set nogle af de andre tårne - de kan ses her og her.

For at andre kunstnere også kan prøve kræfter med de noget specielle rum, så skifter udstillingerne ca. hvert 3. år. Det betyder også, at man kan vende tilbage til tårnene med jævne mellemrum og få nye oplevelser. Det prøvede vi f.eks. med det ene tårn i år...

I år så vi: Hans Kjær "Skibssætning", Lotte Engelbreckt: "Time to wish" (det er tårn 5, som vi tidligere har besøgt med en anden installation!) og Sabine Majus "Himmelvejen"

Turen til Langeland bød også på en tur ud i Stengade Skov, fordi her ligger Fyn med øers ældste cache! Den har ligget her siden 2001!
Mange af de gamle caches ligger, så man får en god gåtur ud til cachen og cachen Popeye's Entrenchment er ingen undtagelse!

Lige i nærheden af cachen findes resterne af et gammelt skanseanlæg. Det blev opført under Englandskrigene i 1807-14. Her stod også en kanon, der kunne skyde ud over bæltet og forsvare fædrelandet.

Ingen ved hvor benyttet skansen var under krigen, men det hedder sig at 9000 spanske soldater, der havde opholdt sig på Langeland hele sommeren, skulle udskibes fra Stengade Skov og Spodsbjerg til engelske krigsskibe.
Det udløste megen tumult i Stengade skov for de lokale bønder skulle blandt andet levere 300 køer, 600 tønder rug og 8000 pumd saltet flæsk til spaniolernes forplejning hjem. Vand hentede de i Stengade Sø.

I dag kan lidt af voldene og noget der minder om en voldgrav ses på stedet.

På vej ud til p-pladsen havde vi set et skilt der viste ned mod "Oehlenschlägers Bøg". Det passede lige med at vi endte ved bøgen, da vi havde gået langs stranden tilbage efter at have fundet den 12½ år gamle cache. Træet er en 200 år gammel bøg, som efter sigende inspirerede digteren Adam Oehlen- schläger til bl.a. disse linjer i „Der er et yndigt land”: „Vort gamle Danmark skal bestå, så længe bøgen spejler sin top i bølgen blå ...”

Så nu har vi set Oehlenschlägers Bøg og Ambrosius Stubs eg - hvilke træer kan vi mon mere støde på?
Så gik det sydpå mod Humble for vi ville gerne se Kong Humbles grav. Den ligger ude midt på en mark, men der er en officiel sti over til den. Desværre kom vi nok en dag eller to for tidligt, for græsset var ved at blive slået. Fro der, hvor der ikke var slået, var det svært at se stenene. Kong Humbles grav på Langeland er nok Langelands mest kendte fortidsminde, men er samtidig i et radioprogram blevet udnævnt til Danmarks kedeligste seværdighed.

Kong Humbles grav er en megalitgravplads fra bondestenalderen med over 70 store, tætsiddende randsten i kanten af den over 50 meter lange høj og et flot centralt dyssekammer med en stor hvælvet sten i midten.

Man ved ikke meget om Kong Humble, men han skulle efter sigende været blevet valgt til konge i området, men blev efterfølgende afsat af sin bror og de lokale stormænd, fordi han simpelthen var for dum, uduelig, irriterende og doven til at være konge.

Broderen viste sig at være værre: han slog simpelthen de lokale høvdinge ihjel for at undgå konkurrence. Humble derimod affandt sig med sin tilværelse som afsat, ydmyget konge. Saxo skrev: Han bar ellers den uret, der var overgået ham, med en sådan værdighed, at man ligefrem skulle tro, at han glædede sig over tabet af sin værdighed.

Sagnet fortæller endvidere, at der i langdyssen også skulle være begravet en guldkæde så lang, at den kunne nå flere gange rundt om Humbles flotte landsbykirke. Kilde: www.geocaching.com

Vi lagde også vejen forbi Ristinge Klint. Et meget smukt sted. Ristinge Klint er en 2 km lang og op til 30 m høj klint, der viser en 130.000 år lang historie, fordi der her er blotlagt lag fra både Saale-istiden og fra Eem-mellemistid.
Klinten er enestående i Europa, fordi lagene står på højkant. Lagene er blevet skubbet op på højkant af isen under den sidste istid. De består af skiftevis Moræneler (hårdt) og sand (blødt). Leret er af type Cyprinaler, som er blågråt og som blev aflejret i et lavvandet hav. Indholdet af muslinger og snegle i leret viser, at der i området har været temperaturer, som vi i dag ser i Sydfrankring.
Denne lagdelte sammensætning giver klinten et helt specielt udseende både set fra stranden og set oppefra, idet den kommer til at bugte sig. Når der sker en erosion af klinten, så går det mest ud over sandlagene, som væsentligt lettere bliver nedbrudt end lerlagene.

Næsten på toppen fandt vi denne flotte stendysse.Den stammer fra ca. 4000 år før Kr. Kammeret har oprindelig været omsluttet af en rundhøj, der nu er forsvundet. Topstenen er gigantisk og man kan kun undre sig over, hvordan den er kommet derop.

Kilde: www.naturstyrelsen.dk

Vi kom også forbi Nørreballe Nor. Noret blev skabt i 2004, da man standsede pumpen, der afvandede Nørreballe Nor. Fra at være et landbrugsområde med dyrkede marker blev der skabt en stor sø på 50 ha med omgivende enge. I søen er der skabt 4 rævefrie øer, hvor bla klyder og viber kan yngle.

Vores tur bød både på ræv, mink, frøer og svaner...


Nørballe Nor hænger sammen med Tryggelev Nor, som vi også besøgte. Tryggelev ligger længere ude mod vandet og udgør sammen med Nørreballe Nor et stort fuglereservat.

Stendyssen lå oprindeligt ud mod vandet og var en del af en langdysse. Men da havet angreb klinten fra den ene side og en greve, der havde brug for sten til sin hytte, angreb den fra den anden side, så endte det med, at den efterhånden var i fare for at forsvinde helt. Derfor flyttede man i 2008 gravkammeret ind i sikkerhed.

Efter en fantastisk dag på Langeland (med skøn mad på Humble Kro) gik turen næste dag mod Fåborg. Her startede vi med en tur rundt om søen i Sølvbjerg Skov... Derefter lagde vi vejen forbi Fyns eneste kirkeruin: Finstrup Kirke. I forbindelse med reformationen blev utallige kirker nedlagt, revet ned og stenene anvendt til andre formål. Resterne af disse findes rundt om i Danmark, men Finstrup er lidt speciel, fordi den blev revet ned INDEN reformationen.

Kirkens størrelse peger på, at der nok ikke har været tale om en almindelig landsby kirke. Måske har kirken ligget nær en helligkilde, eller måske har den været hjemsted for et relikvie. Vi ved det ikke, men i hvert fald ofrede kong Hans' dronning, Christine (hende fra Næsbyhoved slot i Odense), i slutningen af 1400-tallet, en skilling til kirken, da hun en dag var undervejs til herregården Nakkebølle. Det står i de kongelige regnskaber, og vidner om kirkens status som en betydningsfuld kirke.

Kort efter dronning Christines besøg blev kirken revet ned. Ingen ved hvorfor, og man kender ikke til lignende eksempler på kirkenedrivninger fra før reformationen i 1536.

Men et gammelt sagn fortæller, at en herremand om natten havde begravet en hund under højalteret. Vanhelligelsen betød, at man rev kirken ned og i stedet opførte Diernæs kirke. Døbefonten har overlevet og står i dag i netop Diernæs kirke.

Kilde: www.geocaching.com
Efter at have set Finstrup Kirkeruin, så skulle vi også lige ned og se Diernæs Kirke.

Diernæs Kirke er fra den sene middelalder, men en gennemgribende restaurering i 1868-69 er skyld i kirkens nuværende udseende.

Kirkens grålige udseende skyldes at man i forbindelse med restaureringen cementpudsede den ellers hvidkalkede kirke. På den måde sparede man store summer i vedligeholdelse, da kalkning er en stor udgift.

Kirken fik ved samme lejlighed større vinduer, østgavlen fik kamtakker og kirkespiret blev forhøjet.

I 1971-72 renoverede man kirken inde - blandt andet fjernede man et pulpitur.
Døbefonten er en gedigen romansk granitfont af vindingetypen.

Helt mod vest - i tårnrummet - indrettedes i midten af 1700-tallet et gravkapel, hvori der bag et meget smukt smedejernsgitter er placeret 2 sandstenssarkofager med oberst Godske Ditlev Holsten og hans hustru Elisabeth Sophie Knuth, der døde henholdsvis 1745 og 1742. Prædikestolen er fra renæssancen og forsynet med relieffer. De fleste prædikestole er placeret ved et sydvendt vindue i kirkerne, men i Diernæs findes den på nordvæggen.

Efter et kig inde i kirken vendte vi tilbage og ud på kirkegården. Her blev vi fanget af dannebrogsflag på det ene gravsted. De er sat op til ære for veteranerne fra to Slesvigkrige i 1848-50 og 1864 af selskabet "de danske Våbenbrødre".

Oprindeligt har der været 8 gravsteder med flag, men efterhånden som gravene er blevet nedlagt, er flagene blevet fjernet. De to resterende gravsteder er familiegravsteder og er fortsat vedligeholdt af slægten.
Kilde: www.diernaes-kirke.dk samt en folder fra kirken.

Langt inde i Alleskoven ligger 3 langdysser og et jættekammer. Selvom vi har været forbi rigtig mange gravhøje på de her tre dage, så er disse 4 ganske imponerende. Fra vejen er der en trampesti - gennem lidt brændenælder - ind til gravhøjene.
Uden for de tre dysser er der fundet flintøkser, som er lagt som offergaver. Tidligere undersøgte man kun det indre i dysserne, men man har efterhånden fundet ud af, at offergaverne uden for dysserne er meget normale.

Vi sluttede tre dage med vandreture og geocaching ved Sundsøen i Fåborg. Her ligger Danmarks bedste motionsrute - det er den i hvert fald en gang blevet kåret som. Turen er 4,5 km lang og går rundt om Sundsøen og er utrolig afvekslende. Her er smuk sti langs søen, men der er også skov og højdedrag og smukke kig ud over det sydfynske øhav.
Efter 3 dages vandreture havde vi tilbagelagt omkring 50 km til fods - og for første gang fået kørt hunden RIGTIG træt...