www.RoseFrederiksen.dk

Helnæs 2015

Vi var inviteret til bryllup og festen skulle holdes på Helnæs Mølle. Vi havde igen fået arrangeret, at vi begge havde fri om fredagen og valgte derfor at tage en lang weekend på Helnæs Camping. Camping kan man vel ikke få for meget af...

Selve campingpladsen har samme ejere som Hindsgaul Camping ved Middelfart. Den er 3* og man skal ikke vælge den, hvis man ønsker et supermarked og store kulturarrangementer i baghaven. For der er langt til ALT. Men hvis man elsker roen, naturen og at fiske, så er den et oplagt valg. Vi valgte den dog, fordi den bare lå ca. 3 km. fra møllen...

Vi fik selv lov at vælge en plads, men direkte spurgt, så anbefalede de plads 5, som havde en flot udsigt over vandet.
Mange af pladserne har havkig, men her fik lidt mere end bare et lille havkig. Til gengæld fik vi ikke megen sol på denne årstid for de store træer på pladsen skyggede ret meget.

Pladsen er anlagt i velplejede, plane terrasser med smukt grønt græs. Der er to toiletbygninger på pladsen. Den vi brugte var - selvom den havde nogle år på bagen - den nyeste. Der var pænt rent og familiebaderummene store og lækre. Det ene med to brusekabiner, toilet og stort vaske-arrangement.

Der findes et køkken i begge bygninger. Det køkken, der fandtes i den bygning, som vi ikke brugte, var mørkt, men stort. I vores bygning fandtes det meste af køkkenet under et halvtag. Der var dog to vaske og to kogeplader inde i et lille bitte rum...

Ved indgangen findes en stor ny bygning, der indeholder receptionen, en lille butik og et stort fælleslokale. Lyst og lækkert og duftende af nyt træ.

Der kan lejes hytter af forskellige størrelse, standard og udseende. .

Pladsen har en stor flot legeplads, med flere hoppepuder, gynger og rutschebane.

Derudover har de, lige ved siden af legepladsen, nogle voliere med fugle og marsvin. Her til højre ses den flotte barraband-han.

Hvis man følger vejen en 3-400 meter videre, så ender man helt nede i vandet. Her er det muligt at bade og lufte hunden.

Men Helnæs er så meget mere end lige området omkring campingpladsen. Det er også Helnæs Fyr og Helnæs Made. Og så er den Bobakkerne, som vi kun kan anbefale. Dem finder man lige, når man kommer til Helnæs. Her er en stor p-plads og herfra er der mulighed for at tage en travetur ud over det store og varierede område ejet af Skov- og Naturstyrelsen.

Bobakkerne blev dannet under sidste istid og den lange ås, der ligger langs vandet, er dannet af en smeltevandsflod. Denne flod strømmede under islaget og der blev aflejret et tykt lag af grus og sten.

Da isen trak sig tilbage stod aflejringen nu som en flot og markant ås i landskabet. Og selvom den i 1960'erne var ved at ende i de danske landeveje, så nåede en generel fredning af åse heldigvis at redde den.

På overdrevet bag åsen ses en række vadefugle og hele området afgræsses af kreaturer.

Nu kan man selvfølgelig også vælge at tro på det gamle sagn, der fortæller om tilblivelsen af Bobakkerne. Sagnet fortæller om en ung pige, der tjente på Brydegård. Hun havde en kæreste på Helnæs og når hun skulle besøge ham, havde hun sand i sit forklæde. Undervejs dryssede hun det ud, så det dannede en sti og hermed opstod Langøre (som er blevet til dæmningen). Da hun kom helt over til Helnæs rystede hun resten ud og det blev til Bobakkerne.

Gl. Brydegaard ligger inde på Fyn, men vi kørte lige ind for at kigge nærmere på stedet. I dag er Gl. Brydegård et topmoderne kursuscenter, som også bruges til private fester, overnatninger mm.
Vi faldt for deres vejviser på p-pladsen - men manglede lige en km-angivelse på pælens nederste skilt :)

Tæt på Gl. Brydegaard fandt vi Hagenskov Voldsted. Der er offentlig adgang til området, men parkering skal ske, så man ikke generer privatboligen ved siden af.

Hagenskov nævnes første gang i 1251 og lå formentlig midt i et vådområde. Denne bygning brændte ned i 1741, men først i 1767 opførte Niels Ryberg det nuværende Hagenskov ca. 600 meter herfra.

Borgbanken blev i 1780 ryddet helt og omdannet til et terrasseformet lystanlæg. Man mener, at det var i denne forbindelse, at man opdagede borgens kældre eller fundamenter og anlagde grotten på stedet.

Grotten kaldes i daglig tale Fangehullet, men nogle mener, at det måske blot har været en forrådskælder...

Vi var kommet til et område, som vi ikke havde besøgt så mange gange før. Så selvfølgelig geocachede vi også lidt under vejs.

Her til venstre er vi på vej retur fra en cache. Vi troede vi havde fundet en lettere vej, men så løb vi ind i dette sumpområde med højt græs og nogle cm. vand i bunden...

Og vi fik også fundet nogle snedige gemmesteder og beholdere. Dem synes vi særdeles godt om, for anderledes steder eller beholdere kan hurtigt give et smil på læben.

I vores team har vi valgt, at Søren som udgangspunkt klarer klatrearbejdet, mens Helle klarer vade-arbejdet.

Tilbage på Helnæs gjorde vi kort stop ved Helnæs Mølle. Vi var spændt på at se, hvor bryllupsfesten skulle holdes næste dag.

Her i området har der ligget en mølle siden 1843. I dag males der ikke længere mel på møllen, men den bruges som naturcenter. Her er mulighed for at overnatte inde og ude - i shelter, telt eller samisk gamme.

Selve festen skulle holdes i det store telt. Flot pyntet ude med æresport.

I gården var der slået et lille telt op og der er altså mere plads på gårdspladsen. Men det stormede en halv pelikan den weekend og det lille telt blev tøjret til stedets traktorer...