www.RoseFrederiksen.dk

Ebeltoft

Efter et dejligt ophold på Mors fortsatte vi over til Ebeltoft. Her lagde vi os ind på DCU-Camping Ebeltoft. Pladsen ligger i udkanten af byen, men ikke længere end at vi kunne cykle ind til byen på ca. 5 minutter.
Campingpladsen ligger i en gammel grusgrav, hvor der er en stor flad plæne i midten og pladser, der ligger på kanterne rundt om. Vores plads lå tæt på toiletbygningen og med en fin udsigt, da først nabovognen forlod os ;)

Der er flere servicebygninger rundt om på pladsen, selvom vi hurtigt opdagede at nogle af pladserne faktisk havde ret langt til toiletter, køkken og udslagskumme. Der var naturligvis også legeplads på pladsen og egentlig er der også en stor pool, men den var ude af drift, da vi var der.



Ebeltoft

På en rigtig gråvejrsdag tog vi cyklerne ned til byen og man kan ikke undgå at komme forbi Fregatten Jylland. Som mange andre ting på denne ferie, valgte vi ikke at se selve museet - vi har det her i corona-tiden bedre, når der er plads og luft omkring os.


Ebeltoft er en utrolig charmerende by med små smalle brostensbelagte gader og skæve huse. Vi elsker det og er fan :D Byen er formodentlig anlagt omkring år 1200 med købstadsprivilegium fra 1302.


Det mest kendte vartegn i Ebeltoft - ud over Fregatten jylland - er Det Gamle Rådhus. Det blev bygget i 1789 som erstatning for byens første rådhus og tilhører i dag Museum Østjylland.
Bygningen blev imidlertid allerede for lille i 1840 og derfor blev der bygget et nyt på torvet. Det gamle overgik til vagtlokale for vægterne og brandmændene og udlejet til privat bolig. Efter at bygningen blev restaureret i 1906-09 overgik den til Ebeltoft Museum og i dag er den blandt andet en yndet bryllupslokation.

Når man står nede på havnen og kigger op mod byen, så fanges blikket af en rød bygning. Det er Lundbergs Maltfabrik, som blev grundlagt i 1857. Den gang begyndte danskerne at købe øl i stedet for at brygge den selv og de store bryggerier havde brug for en fast leverandør af malt.

Fabrikken lukkede produktionen i 1998 efter 140 års produktion. Derefter stod bygningerne tomme i en årrække og var en overgang truet af nedrivning. Men ildsjæle i Ebeltoft ville det anderledes og i 2020 åbnede Maltfabrikken som Folket Fabrik. Maltfabrikken er et sted for kunst, kultur, erhverv og iværksætteri og rummer en bred række af tilbud - f.eks. bibliotek, spisested, bryggeri og ølbar, kunstnerklynge, ungdomskulturhus, atelier og butik.



Midt nede i gågaden stødte vi på Farvergården. Farvergården består af et intakt farveri, farverens bolig og avlsbygninger og det hele står, som da farveriet var i drift for omkring 100 år siden.


Det er Nordeuropas eneste bevarede købstadfarveri. Den sidste farver hed Johan Petersen og han overtog farveriet efter sin far i 1905. Han fortsatte med at farve folks hjemmevævede stof og hjemmespundne garn indtil midten af 1920'erne. På det tidspunkt blev håndværket gjort overflødigt af industrialiseringen og fabrikkernes masseproducerede varer.

I dag er der udstillinger i de gamle produktionslokaler. Der er mulighed for at kigge på de forskellige kemikalier, som farveren brugte i sit arbejde. Herunder kastanjer fra det store kastanjetræ på gårdspladsen. Kastanje giver en helt fantastisk mørk brun farve.


Der er også mulighed for at se de store kogekar, der blev fyret op med brænde.


Bygningerne står stort set, som da blev benyttet af Johan Petersen og hans kone. De boede og havde butik i forhuset og deres bolig er en del af udstillingen. Efter at Johan Petersen havde lukket farveriet i 1925 fortsatte han frem til sin død i 1959 med at fremvise farveriet som museum.
Siden blev bygningerne overtaget af kommunen og er i dag en del af Østjylland Museum og udstillingerne er åbne hen over sommeren.


I en by, der hedder Ebeltoft, må der nødvendigvis være æbler. Disse store betonæbler er 1 meter høje og vejer 1 ton. De har siden 2004 prydet byen rundt omkring. Det er Rotary, der står bag stenæblerne og som sælger æblerne til private, som derefter kan vælge at lade dem dekorere. Overskuddet fra salget går til velgørende formål. Der er mange flere end de to her...



Ture i Mols Bjerge


Nu var det jo ikke kun Ebeltoft der trak os til Djurs, men også Mols Bjerge og et stort geo-projekt ude i dem. Ved hjælp af geoprojektet kom vi godt rundt i bjergene - af flere omgange. Mols Bjerge er en del af Nationalpark Mols Bjerge, der dækker 180 km2 og som rummer store skove, hede- og overdrevsarealer, søer og kyst- og havområder.

Området er som resten af Danmark skabt af istidernes store gletsjere. I Kvartær-tiden - som dækker de sidste 2,5 mio år - har klimasvingningerne medført en vekslen mellem kolde istider og varme mellemistider. Under istiderne voksede gletsjerne i det Skandinaviske højland og voksede ud over det lavere liggende dele - herunder Danmark. Hver istid formede landskabet på ny - dog uden helt at fjerne det foregående landskab.

Det nuværende landskab er således resultatet af den sidste istids - Weichsel - frem- og tilbagetrækninger af gletsjerne. Hver fremrykning har skubbet allerede eksisterende materiale mere sammen og skabt de store bakker. Mens store isblokke, der blevet begravet under et tykt lag grus og har været lang tid om at smelte, har givet de store lavninger i landskabet, der kaldes dødishuller.


Trehøje er er en af flere gamle bronzealderhøje, som blev opført for 3-4000 år siden på landskabets højeste punkter. Højen er 127 moh og udsigten er fantastisk ned over Kalø Vig.


Man kan kører ind gennem området i bil på fine grusveje - eller man kan som vi gjorde det den ene dag, cykle rundt. Det er fine cykelforhold, så længe man holder sig på de større grusveje. På de mindre stier på kortene, kan man få nogle ret trælse oplevelser med cyklen, så som hegn og smalle stier.


For at komme helt ud i hjørnerne af det enorme område, anbefaler vi derfor at man tager vandrestøvlerne på og går ud af de mindre stier. For mange år siden - vel nok nærmest mellem 25 og 30 år siden, var vi også i Ebeltoft med ungerne, og der gik vi en tur af Den Italienske Sti - en tur, som vi stadig mindes med glæde. Den måtte naturligvis genopdages!


Vi startede turen ved Øvre Strandkær, hvor der er parkering og gik hele vejen ned til Femmøller (hvor der også er parkering) og retur. Stien er fint afmærket og helt fantastisk smuk - stadigvæk. Navnet fik stien formentlig af Karen Blixen, fordi landskabet kan minde om et italiensk kystlandskab med enebær, gyvel, en dyb bugt og et blåt hav (Ebeltoft Vig) i baggrunden. Og hvordan pokker kom Karen Blixen ind i fortællingen her? - Jo, hun var søster til ejeren Ellen Dahl. Og Ellen Dahl overdrog i øvrigt retten til at drive forskning på stedet til Naturhistorisk Museum i Aarhus i 1941 og forærede siden hen gården, der rummer Molslaboratoriet og 150 ha naturarealer til museet.

Den gamle gård Øvre Strandkær rummer i dag et superflot besøgscenter, der formidler nogle af områdets natur- og kulturoplevelser. Der er lagt særlig vægt på temaerne planter, dyr og geologi. Alle temaerne er beskrevet med store plancher ligesom der er udstillet forskellige genstande, der passer til temaerne.

Naturligvis skulle vi op på den højeste top i Mols Bjerge: Agri Bavnehøj. Den er 137 m høj og der er også her en fantastisk udsigt. I gammel tid var Agri Bavnehøj en af de høje, hvor bålet blev tændt, når fjenden kom og senere blev højen centrum for målinger til landkort.

Monumentet på toppen har fungeret som målestation, men i dag kan man lade pilen pege mod punkter i horisonten som f.eks. Aarhus Domkirke 21,8 kilometer væk.

Er man på disse kanter, skal man køre forbi Poskær Stenhus, som er Danmarks største runddysse. Det er en helt fantastisk flot stendysse, hvor man jo kan undres over, hvor fint topstenen balancere på de andre sten.
Dyssen har oprindeligt rummet 2 gravkamre og er omkranset af 23 mere end mandshøje randsten. Kun en enkelt sten i kædens sydlige del mangler.


Man kommer jo ikke uden Molbo-historierne, når man er på Mols. Og i Knebel står Molbostøtten - en obelisk opsat i 1938. Den blev rejst af Knebel Borger- og Håndværkerforening og skulle bla. være vejviser til Poskær Stenhus.

Obelisker er ca. 3,8 m høj og opført i beton. På hver af de 4 sider sidder en billedfrise, der illustrerer en af de bedst kendte Molbohistorier: Storken i rugmarken, Kirkeklokken, Stokken og Pølsen. Kunstneren bag er ukendt.



Kalø Slotsruin

Vi havde i flere år drømt om en tur ud til Kalø Slotsruin. Vi valgte derfor en dag med fint vejr til turen og startede den med en tur rundt i Hestehave Skov. Det er en meget gammel løvskov, som godt kan anbefales til en gåtur.

Skoven rummer mange gravhøje og dysser og høje gamle træer. Da vi nærmer os vandet får vi det første fine kig ovr mod Kalø Slotsruin.

Der er en p-plads hvor vejen over til slotsruinen starter. Turen går af Danmarks længste stadig eksisterende middelaldervej på ca en halv kilometer. Vejen er anlagt samtidig med opførelsen af Kalø Slot. Slottet blev opført af Kong Erik Menved, efter at han havde nedkæmpet et jysk bondeopgør i år 1313. Borgen var ganske moderne med bl.a. et flankeringstårn, der er en form for sidefløj placeret tæt op af det store tårn. I øvrigt det første af sin slags i Danmark.

Kalø Slot var imponerende og var nærmest ikke til at indtage for fjender. Men i virkeligheden var det bønder med stormænd i spidsen, som borgen skulle holde i skak - og det var faktisk også dem, der under tvang havde opført borgen.

De synlige mure er dog lidt nyere, idet de er opført af Valdemar Atterdag fra ca. 1343. Men de har omtrent samme størrelse som Erik Menveds oprindelige borg.


I dag er der lavet en trappe og fine udsigtspunkter i det gamle tårn. Og her fra toppen kan man virkelig nyde udsigten ud over området og kigge på den smalle landtange ind mod land, de resterende mure på slotsruinen og ud over vandet.


Borgens mest kendte fange er i øvrigt Gustav Vasa, som sad her som fange i 1518-19 - han blev i øvrigt senere svensk konge. Indtil enevælden i 1660 var Kalø Slot lensmandssæde for hele Djursland. Da slottet blev revet ned, blev stenene spredt og brugt til bla. Charlottenborg i københavn.