www.RoseFrederiksen.dk

Efterårstur til Pløn

Der havde været kastet mange ideer på bordet til vores efterårstur med Helles mor - men vi endte i Plön i Tyskland. Egentlig ville vi til Eutin, men der lykkedes det ikke at finde en campingplads i oktober, så vi trak lidt væk. Og det endte med at være en fin løsning, for vi fandt frem til Naturcamping Spitzenort et par kilometer fra Pløn og lige ud til Grosser Plöner See.

Pladsens reception er blevet flyttet og der er nu blevet meget bedre plads til at holde med campingvognen, mens man bliver indskrevet. Receptionen har også en masse materiale om området - noget vi sætter stor pris på, for vi har flere gange fundet guld i sådan en samling.


Den gamle reception ligger ved indkørslen til selve pladsen - og er i dag indrettet som naturrum med masser af informationer om det lokale dyre- og planteliv.


Vi havde booket en plads hjemmefra - vejret så ikke ud til at blive det bedste, men mere en blanding af tørvejrsdage, blæsevejr og regnvejr. Så i stedet for at lægge os ud til udsigten, så trak vi ind på pladsen, hvor der var mere læ.

Vores lille hjørne lå fint i læ og tæt på toiletbygningen. Og sikke en lækker toiletbygning med dejlig varme og fine fasciliteter. Den nærmeste toiletbygning havde endda en dør, der selv åbnede, når vi kom hen til den!


Ved vores plads var der en fin og stabil vej, men hvis mn gik lidt ind , så kørte man på græsarealerne - og når det er meget vådt, så er det ikke altid lige godt.

Pladsen har en lille butik, hvor man kunne købe frisk morgenbrød hver morgen og i samme bygning var der også en restaurant, som vi spiste på flere gange. Lækker mad til fornuftige priser.


Rundt om på pladsen var der flere legepladser til både store og små. Der var indendørs aktivitetsrum og udendørs pool. Og i et hjørne var der boldbane til leg og hundelufteområde. Og så fandt vi vist nok frem til 4 toiletbygninger - og det på trods af, at pladsen ikke var SÅ stor.


På en vindstille sommerdag må det være meget smukt at ligge i første række - altså, hvis man gør det, det rigtige sted. For til vores overraskelse var meget af søbredden plantet til, så man ikke havde udsigt fra fortelt eller vogn. Det eneste sted, man så rigtig kunne kigge var ved de små huller i bevoksningen.



Gåtur ind til Pløn

Campingpladsens største plus i vores øjne, er at den ligger i gåafstand af byen - men i dejlig ro for trafik og tog. Som kørte forbi tæt ved, men som vi ikke hørte meget til.
For at komme ind til byen skulle vi først krydse en lille kanal... Den blev brugt til kano- og kajaksejlads og kunne bedst krydses oppe på vejen. Så snart vi kunne, gik vi ind i skoven og væk fra vejen - det er hyggeligere at gå i skoven end på fortovet ved en trafikeret vej.


Det første vi stødte på, var Prinzenhaus zu Plön - og alle de bygninger, der er kommet til gennem tiden. Prinzenhaus blev opført i forbindelse med anlæggelse af en stor have til Plön Schloss. Selve slottet ligger på en måde, der gør det umuligt at etablere en have tæt op af det, så i stedet anlagde man haven lidt derfra og man opførte samtidig Prinzenhaus. Bygningen blev opført som sommerresidens og de daværende hertuger af Plön boede der periodevis.

Det nuværende navn skyldes i øvrigt, at det i slutningen af det 19 århundrede og begyndelsen af det 20. århundrede blev brugt som skole og bolig for sønnerne af den tyske kejser VIlhelm III.

I dag ejes bygningen af en fond til bevarelse af tyske monumenter og bruges til udstillinger, koncerter mm.


Det er ikke fordi man skal gå særligt langt - faktisk nok knap 500 meter - før man står ved Plön Schloss, som er opført i 1600-tallet i renæssancestil. Det ligger højt og er utrolig smukt med den hvide facade.
Indtil 1761 var slottet stamsæde for hertugerne af Plön. Derefter tilfaldt både byen og amtet den danske konge Frederik V. I 1800-tallet blev slottet brugt som sommerresidens for den daværende kronprins Christian Frederik - den senere Christian VIII.

Siden har slottet været kaserne og kostskole - i dag er det uddannelsescentrum for optikere og der er ikke adgang til selve bygningerne.


Slottet ligger overrsakende højt over søen - sammen med dele af byen. Det går ind imellem ret meget op og ned og ind imellem går turen også gennem de smalle gyder, der kaldes twieten, på kryds og tværs gennem byen.


Tæt på slottet finde vi byens gamle rådhus - det er tegnet af den danske arkitekt C. F. Hansen i 1815... Foran står den kombinerede brønd og skulptur Gänselieselbrunnen fra 1922.

Byen har også flere små fine pladser...


Byens dominerende kirke Nikolaikirche ligger midt inde i byen og ikke rigtig til at fotografere udefra. Inde er den smuk og anderledes. Den nuværende kirke er opført 1868 efter at den forrige kirke fra 1691 blev ramt af et lyn og næsten brændte helt ned til grunden i 1964. Kirken er opført som en halkirke med tøndehvælving - denne opbygning gør, at der ikke er nogle søjler i selve kirkerummet og kirken virker derfor på en eller anden måde ekstra lys og luftig.


Kirken blev delvist ødelagt i 2. verdenskrig og har gennemgået en renovering og en delvis genopbygning af flere gange. I forbindelse med den sidste i 1985 blev alteret flyttet længere ind i rummet og stolerækkerne i sideskibene fik tilføjet en tribune-opsætning. Det tror vi aldrig, vi har set i en kirke før.


Alteret og prædikestolen stammer også fra renoveringen i 1985 og er udført på det lokale tømrerværksted Jürgen Ploog.


Vi forlod kirken og fortsatte videre rundt i byen. Og faldt over en mindetavle fra Frederik VII's besøg i byen. Mindetavlen sad oprindeligt på en kongelig dansk korn- og papirmølle, der lå lige ved siden af vandløbet. Da bygningen blev revet ned i 1968, blev tavlen monteret på broen i stedet.


Dekorering af el-bokse - vi elsker det!!!

Hvor skal vi hen, do??? Skal vi gå i fisk???


Turen fortsatte ned gennem byens hyggelige gågade. Byen er sådan en, som man tager 'på' og som føles rar at gå rundt i.

På vej tilbage til campingpladsen kom vi forbi byens byport.... Man er ikke i tvivl om, at fisk betyder noget for byen.



En tur - eller to - til Eutin!

Grunden til, at vi gerne ville have været til Eutin, var en anbefaling fra en anden geocacher om en række helt fantastiske geocaches i området. I stedet valgte vi at køre til Eutin to gange. Den ene gang for at geocache, den anden gang for at se os om i byen.

Første stop blev ved ved Findlingsgarten Kreuzfeld i Bad Marlente. Her har man samlet en række store sten i en nærliggende grusgrav og brugt dem til at give informationer om de forskellige stentyper. Et rigigt godt sten for en stennørd...

Stedet rummer nogle af de største og ældste kampesten i Schleswig-Holstein. Stenene er bragt her til med de store gletsjer under istiderne og stammer typisk fra Skandinavien, Finland og Balticum.

Den 126 tons store Wandhoff-sten ligger på en lille bakke i området. Den er af granit, er ca. 2 mio. år gammel og stammer oprindeligt fra Småland. Stenen måler ca. 4 meter i højden, er 4,2 meter lang og 3,5 meter bred.

Derfra fortsatte vi til en helt særlig cache: Cache mit Postadresse/ Cache with postadress, der har ligget her siden 2003 - så en god gammel sag på ca. 20. år... Den 'ligger' på et helt særligt sted lidt inde i en skov. Her står et over 500 år gammelt egetræ, som historien siger blev plantet af en fyrstesøn, der blev holdt fanget her i skoven, men som blev befriet af en ung pige. Som tak plantede han et lille spinkelt egetræ...

Men det er ikke hele historien om Bräutigamseiche - Brudgommens træ. For i 1891 blev datteren af en lokal skovridder gift under træet med sin chokolade-fabrikant fra Leipzig. Faderen til pigen var først modstander af kærlighedsforbindelsen, så de to elskende brugte et knasthul i egetræet som postkasse. Her lagde de hemmelige beskeder og kærlighedsbreve til hinanden. Til sidst gav pigens far lov til brylluppet og som skrevet, blev de gift under træet. Siden hørte kurgæsterne i området om i den lykkelige romance og de udbredte historien om egetræet og det navnet Bräutigamseiche.




Siden 1927 har træet haft sin helt egen postadresse: Bräutigamseiche, Dodauer Forst, 23701 Eutin. I dag modtager 'træet' fortsat breve - breve, der kommer fra hele verden, og som alle er en 'kontaktannonce'. Brevene anbringes i hullet, hvor interesserede kan finde dem, læse dem og tage dem med, som man finder interessante. Det siges, at op til 100 par har fundet hinanden via træet.

Træet selv blev i øvrigt gift med Himmelgeister Kastanie i D¨sseldorf i 2009 - også dette træ har nemlig sin egen postadresse... Det er den her slags historier, som geocaching kan - vi kom her KUN, fordi vi så, der lå en interessant cache på stedet...


Dagen, hvor vi geocachede, startede med denne sag i en forhave i en lille by lidt uden for Eutin. Vi havde hørt, at den var helt fantastisk - og det holdt helt stik!
Efter nogle udregninger og noget kode-løsning, fandt vi frem til de to nøgler og en 3-cifret kode, der gjorde at vi kunne åbne den gamle telefonboks. Derefter skulle vi jo lige finde den bog, vi skulle skrive vores navn i. Det viste sig, at her skulle man tage et stykke papir og skrive på. Derefter skulle man vælge et punkt på den hvide side bag det blå net. I den gule kasse under lå en boremaskine, der virkede, når man satte den i stikkontakten og drejede rundt på den lille del af motionscyklen nederst til højre. Derved kunne vi bore et hul i det punkt, som vi havde valgt på den hvide plade. Og derefter kunne vi putte vores lille papir med navn på ind i hullet. En virkelig fed geocache, som naturligvis fik et favoritpoint fra os. Dem kan vi give, når vi synes noget er ekstra godt.


Og det med at give favoritpoint til denne geocache-ejer er vi helt klart ikke ene om. For i samme lille by har samme Geocacher markeret at han har rundet 10.000, 20.000 og 30.000 favoritpoint. Og det er godt nok mange...
Denne her er opsat fordi han har fået 20.000 favoritpoint - og naturligvis lå der ikke bare en boks bag et træ... Hold op, vi gad godt kunne bygge den slags!


Inde i selve Eutin gik vi en dejlig tur rundt i gaderne. Eutin går tilbage til det 12. århundrede, hvor et slavisk bosted blev befolket af nederlandske nybyggere.

Som altid er der fine detaljer, hvis man kigger sig om...


Byens markedsplads ligger midt i byen. ¨Rundt om pladsen findes en række middelalderbygninger og andre historiske bygninger. Byen blev stort set ikke bombet under 2. verdenskrig og mange af bygningerne er derfor 'de originale'. Her ses f.eks. rådhuset med dens klassicistiske facade, Enkepaladset og det tidligere hofapotek. På markedspladsen holdes der marked hver onsdag og lørdag med regionale og økologiske produkter.
Lidt bag den rækken af bygningerne direkte til markedspladsen ligger St. Michaelis Kirche.


Kirken er opført i det 12. århundrede - først som et kapel opført i træ, mens den nuværende romanske murstensbygning først stod færdig omkring 1220. Borgerskabets opståen i det 13. århundrede førte til en række konflikter mellem repræsentanterne for den civile magt og den åndelige magt i den nærliggende hansestad Lübeck. Lübecks biskop Burkhard von Serkem flygtede flere gange fra Lübecks domkirke til sin personlige bolig i Eutin og grundlagde er i 1309 Eutins kollegiale kloster.


Kirken er en romansk bygning. Den blev oprindeligt bygget i form af en 40 m lang basilika. Fra 1309 blev kor og apsis erstattet af det gotiske kor, der stadig eksisterer i dag. Vinduerne i koret bag alteret er designet af Siegfried Assmann i 1960. Altertavlen stammer fra en tidligere altertavle fra 1667 og er udført af Jürgens Ovens. Selve det store stenalter stammer fra renoveringen i 1960/61.

Her til højre ses Jakob Brüggemanns epitafium fra 1600


Kirken rummer en række inventar/genstande af ælde dato. For eksempel er Marialysestagen her til venstre omformet til lysestage i 1760, men selve Madonna-figuren er fra 1322.
Døbefonten er udført i bronze og er fra 1511.


Herover ses dele af det gamle Schönefeldt-alter fra 1878. Det er lavet af den lokale hofsnedker Schönefeldt og erstattede et gammelt alter.

Det runde vindue med duen er et af to glasvinduer, som glasmaleren Siegfried Assmann lavede i forbindelse med renoveringen 1960/61. Det andet viser ærkeenglen Michael.


Nede i Lübecker Strasse finder vi et par interessante huse: dels det tidligere regerings- og byrets-bygning. Overfor ligger et fint gammelt bindingsværkshus - det er den berømte operakomponist Carl Maria von Webers fødehjem....

Vi fortsatte mod Slotshaven i Eutin. Haven fylder 14 ha, men rummer mange fine detaljer skabt i engelsk stil. Vi kommer ind ved Monopteros - Soltemplet - i Tempelhaven. Tempelhaven blev indlemret i slotshaven i 1795 og havde indtil da været dyrehave. I 1796 blev der lavet en række justeringer og nyskabelser i haven - alle skabt af Peter Richter, som havde kigget grundigt på Kew Gardens i Surrey og derfor gjorde haven mere engelsk.

Det fine Soltempel er dekoreret med relieffer, symboler og offerskåle. Tempelt er tegnet af August Friedrich Moser. Den hvide kinesiske bro forbinder den store og den lille Piependiek - søerne blev også skabt af Peter Richter i 1796.


Fra Tempelhaven fortsatte vi ind i køkkenhaven med orangeriet for enden. Køkkenhaven rummer en lang række gamle lægeurter og krydderurter og frivillige arbejder med at skabe en køkkenhave, der minder om en køkkenhave fra 1790. Derfor laver man for eksempel flettede hegn rundt om dele af haven. Flettede levendehegn var almindelige, da de var lette at arbejde med og de frivillige eksperimentere med forskellige træsorter.

Der er blevet plads til en række kunstværker ligesom man har skabt en stol og en sofa i levende træer. Denne form for havmøbler blev tidligere brugt i haverne.


Ud over flettede hegn, så former man også frugttræerne på en måde, som vi ikke har set før - her til venstre er det en 'skorstens'-træ, hvor grenene først føres vandret ud fra stammen for derefter at blive ført lodret op i luften.
En vigtig del i køkkenhaverne var også snitblomster til dekoration af slottet...


Selvom man anser Slotshaven som lille, så syntes vi, at der var masser af hjørner at fordybe sig i. Herover er det f.eks. statuen Flora. Det er en kopi, men den rigtige står inde på slottet. Og tæt ved statuen ligger det lille vandfald...


På et hjørne ud i Grosser Eutiner See ligger Søpavillionen - også denne er fra 1799-1801.


Selve Schloss Eutin har naturligvis altid været en vigtig institution i byen. Slottets nuværende udseende har udgangspunkt i en borg fra middelalderen, der gennem århundrede er blev udbygget og ombygget til den nuværende 4-fløjede bygning.

Slottet var oprindeligt ejet af bispefyrsterne fra Lübeck og senere omdannet til sommerbolig for storhertugerne af Oldenburg. Slottet var beboet indtil det 20. århundrede og er i dag museum. En stor del af slottet interiør er bevaret og fremvises i dag på museet. Slottet var oprindeligt i bispefyrsterne fra Lübecks besiddelse, og senere blev det sommerresidens for storhertugerne af Oldenburg.

Adgangen til slottet går over voldgraven via en hængebro. Vi valgte at hoppe slottets indre over og fortsatte i stedet turen rundt i byen.


Lige over for indgangen til slottet ligger Schlossplatz med en hyggelig skulptur. Bygningen til venstre er Wagenremise fra 1829/30 - den huser i dag Eutiner Kreisbibliothek og bygningen ligefor er Marstall - også fra 1829-30 og den rummer i dag Ostholstein Museum.


Vi fortsatte videre mod Seepark, som er en offentlig park. På vejen kom vi forbi byens lille havfrue...

Fra parken er der et fint kig over på slottet...



Gåtur

Lige uden for døren finder vi Prinzeninsel - som nok en gang var en ø, men som i dag er en halvø. Fra campingpladsen er der en rigtig fin gåtur ud til spidsen af den og retur igen. Selve øen er 2 km lang og bare 30 meter bred på det smalleste sted - så en gåtur på ca. 5 km alt i alt.
Øen var oprindeligt ejet af Kaiser Wilhelm II, som lod opføre en gård, hvor hans sønner også kunne lære landbrugsdrift i praksis.
Derfor støder vi også ind i en gammel æblehave, som frivillige i dag forsøger at holde liv i ved at 'sælge' træerne til lokale. Så kan man eje et træ her i haven og plukke sine egne æbler. Og selvom det er vældigt fristende at plukke en gnaveæble til vejen, så lod vi naturligvis være.


På vejen møder vi flere små lysthuse og ved æblehaven støder vi på den gamle Kadettenfriedhof. Kirkegården rummer grave fra begge verdenskrige ligesom lærere og civilansatte og deres pårørende fra det tidligere kadetinstitut ligger begravet i private grave. Kirkegården blev etableret under den fransk-preussiske krig i 1870/71. Kirkegården for medlemmerne af det tidligere preussiske kadetinstitut ligger foran Prinzeninsel i den store Plön-sø. Ud over de dræbte i begge verdenskrige i militærgrave er der også tidligere lærere og civilansatte og deres pårørende i private grave samt en række 'ukendte soldater'.


Turen går af en fin sti gennem efterårsskoven og undervejs kommer vi helt ud til Prinzenbad, som er en fin strand ud til den ene sø.


Helt ude på spidsen finder vi Kejserindens yndlingsplads - igen med et fint lille lysthus.


På vej retur kommer vi forbi en restaurant - den ligger næsten ude på spidsen og vi kunne godt se os selv indtage en aftensmad derude. Desværre er der lukket, så vi finder en anden sti tilbage mod campingpladsen.



Tur til Lübeck

Vores sidste tur gik til Lübeck - en by vi før har besøgt i forbindelse med en julehyggetur, men også på en endagstur, da vores børn var små. Byen er så hyggelig, at den fint kan klare flere besøg...

Vi fandt en p-lpads i nærheden af Holstentor. Holstentor er bygget i 1478 efter inspiration fra byporte i Flandern og er resterne af Lübecks bybefæstning. Sammen med borgporten er Holstentor den eneste tilbageværende byport. Holstentor hed egentlig 'midterste holstentor', fordi den var den midterste af tre byporte. De to andre blev revet ned i 1800-tallet.


Den ældste del af Lübeck ligger på en ø i midten af byen, så vi måtte lige over en bro... og derefter finder vi snart hen på Markt - eller Torvet - ved Rådhuset. Her holdes der markede hver uge og til jul er der det hyggeligste julemarkede på pladsen. I udkanten står en model af øen...


Rådhuset dominerer pladsens bygninger til den ene side - og bag det står den store St. Marien-Kirche.

Kaak, en middelalderlig retsbygning og søjlestol, blev revet ned i 1952 og sat i opbevaring. I 1986 blev det genopført med brug af nogle af de gamle materialer.


Rådhuset blev påbegyndt i 1230 og er gennem årene gentagne gange blev ændret og udvidet, hvilket forklarer de mange stilarter. Det stod færdigt i 1308 og er den dag i dag stadig i brug for byens administration.

Men selvom det ydre er et mix af mange stilarter, så er huset altså meget smukt med sine flotte facader.


Fra Rådhuset og Markt fortsatte vi til St. Marienkirche. Kirken er bygget, hvor der i 1200 blev påbegyndt en 'borger'-kirke i midten af byen. I 1251 påbegyndte man opbygningen til en gotisk katedral og bare på 80 år, stod kirken færdig med sine over 125 m høje tårne.
Kirken blev beskadiget iunder krigen i 1942, men efterfølgende genopført med brug af både gamle og nye dele. Samtidig blev der fritlagt en række gotiske malerie.

Kirken er stor og høj - og sidst vi var her, blev der spillet en helt fantastisk lille orgelkoncert. Så heldige var vi ikke denne gang, men derfor kunne vi jo stadig kigge os rundt. I kirken finder vi en række kors og på bagsiden af hovedalteret, findes en række sandstens-relieffer. Et af dem skjuler en lille kirkemus...

Kirken rummer også døden fra Lübeck... eller Totentanz-kapelle med det berømte Alfred Mahlau vindue. Og tæt herpå er et stort astronomisk ur, som vi aldrig helt regnede ud, hvordan virkede...

Det store hovedalter er opkaldt efter skaberen og hedder Heinz Heiber Altar.


Vel ude igen fortsatte vi ned mod det andet tilbageværende tårn: borgporten.


På Geibelplatz måtte Helles mor lige med en tur ind i Heiligen Geist Hospital. Da vi var i byen under julemarkedet, var her et utrolig hyggeligt men også specielt julemarked - i dag var det lettere at se, hvordan tingene så ud.
Hospitalet blev opført i 1286 af en klosterlignende organisation. Organisationen ejede meget jord rundt om byen og tjente på den måde penge til at pleje de ældre og de syge. De ældre og de syge levede under klosterlignende forhold, men fik dagligt mad og fra 1600-tallet også bad 8 gange om året. Under reformationen blev stedet omlagt til 'verdsligt' alderdomshjem.


Fra gaden træder man ind i en 3-skibet hal-kirke.

Fra kirken kan man fortsætte ind i selve hospitals-området. Oprindeligt lå alle i et stort rum, men i 1820 opførte man små 4 m2 store 'rum' ned langs to lange gange og beboerne blev opdelt efter køn.

De små kamre er uden loft, så det er ikke megen ro, man har kunne få. Stedet fungerede som alderdomshjem frem til 1970. I dag er et par af rummene udstillings-rum, så man har mulighed for at se, hvordan det så ud.
Det meste er lukket af, men er åbent i forbindelse med julemarkedet hvert år. Så rummer hvert rum en bod.

En dejlig uge i det tyske er slut, men det er absolut ikke sidste gang, at vi lægger en uges ferie her i området. For der er meget, vi ikke fik set...