www.RoseFrederiksen.dk

Kehl/Strasbourg

Efter nogle dejlige dage i Konstanz begyndte vores tur hjemad! Ja, altså vi begyndte i hvert fald at køre nordpå! I første omgang kørte vi til den lille tyske by Kehl. Kehl ligger nemlig på den tyske side af Rhinen, mens franske Strasbourg ligger lige på den anden side. Og den by ville vi gerne se.

I udkanten af Kehl og meget tæt på Rhinen ligger Campingplatz Kehl. Her havde vi igen booket en plads og det var heldigt for også den var fuldt booket.

Vi kom en lidt anden vej ind i Kehl end de fleste campister, så vi fuglte vores gps. Det kan ikke helt anbefales, for vi endte ude på nogle små veje nærmest ude på landet. Da vi er kommet ind i byen, må vi lige høre en lokal om, hvordan vi kommer det sidste stykke vej og efter kort tid kommer vi derefter til en rundkørsel, hvor der var skiltet mod campingpladsen. Vores råd her er helt sikkert at komme ind af en større vej, for så er der skiltet hele vejen...


Vi blev lagt i udkanten af et stort grønt plæneområde med besked på at sætte op, så bilen kunne holde mellem campingvognen og bilen. Vi glædede os over udsigten til det store grønne område foran vores vogn, men hver aften blev det fyldt op af små campere - de fleste til en enkelt overnatning.


Selvom pladsen var ret stor, så var der kun en toiletbygning på pladsen. Den var til gengæld også pænt stor og for en gangs skyld ikke delt op i en herre- og dameafdeling. Bag toiletbygningen og i forlængelse af receptionen var der vaske- og opvaskefaciliteter.


Pladsen havde en lille legeplads og en lille fin restaurant.



Kehl


Da vi denne dag ikke havde kørt så forfærdeligt langt (ca. 180 km), så havde vi masser af tid om eftermiddagen til at gå en tur ind til Kehl. Der er ca. 1,5 km ind til bymidten og vejen førte os forbi det 44 meter høje Weisstannenturm. Tårnet blev opført i 2003 i forbindelse med en haveudstilling på tværs hen over Rhinen.

Tårnet står tæt på Altrhein, 'den gamle Rhin', som den så ud, før den blev rettet ud. Området langs Altrhein er i dag byens grønne oase og et yndet udflugtssted med en fin vandlegeplads.


Midt på Marktplatz ligger Friedenskirche - Fredskirken. Under belejringen af Kehl-fæstningen i 1793 blev både den protestantiske og den katolske kirke i byen ødelagt. Som erstatning blev der i 1817 opført en 'Not'-kirche, der skulle rumme begge trosretninger. Da 'Not'-kirche forfaldt så meget, at den ikke kunne repareres, ønskede både protestanterne og katolikkerne at opføre deres egen kirke. Dette blev dog nægtet dem af delstatsregeringen og derfor blev den nuværende kirke opført som en 'dobbeltkirke', der skulle rumme begge trosretninger. Kirken blev opført efter tegninger af Friedrich Theodor Fischer og den første kirkelige handling blev holdt i 1851. I 1914 fik katolikkerne så endelig lov til at bygge deres egen kirke.

Kirken blev opført efter tegninger af Friedrich Theodor Fischer og den første kirkelige handling blev holdt i 1851. I 1914 fik katolikkerne så endelig lov til at bygge deres egen kirke.
Inde er kirken meget simpel og uden den store udsmykning. Men den kan anbefales til ly under et tordenvejr - og det blev ikke feriens sidste kirke, der gav ly for en tordenbyge.



På Marktplatz foran kirken står krigsmindemærket med statuen Mutter Kinzig. Kinzig er en lille flod, der løber ud i Rhinen tæt på Kehl. Oprindeligt blev monumentet opført som mindesmærke for de faldne soldater i den tysk-franske krig i 1870-71. Statuen stod oprindeligt sammen med statuen Vater Rhein i en niche på jernbanebroen, der blev indviet i 1861. Imidlertid blev broen ødelagt af en sprængning i 1870 og Mutter Kinzig faldt i Rhinen. Under udgravningsarbejde i Rhinen i 1897 blev Mutter Kinzig fundet og renoveret og har siden 1905 været opsat som en del af mindesmærket over de faldne.

Til højre herover ses byen Rådhus. Bygningen stammer fra 1817 og var, da den blev opført, fransk!


På vej retur til campingpladsen lagde vi vejen helt ned mod Rhinen og den lokale Rheinpromenade. Her møder vi Jakobusstein, der markerer slutningen af Kinzigtäler Jakobusweg - en pilgrimsvej på 127 km fra Lossburg til Kehl.

Vi kommer også forbi den flotte vandlegeplads, hvor der er godt gang i legen...


Og så kom vi forbi en rigtig ægte ufo - eller i hvert fald næsten ægte... Den blev opført som pavillion i 2004 i forbindelse med udstillingen Landesgartenschau. I dag anvendes den som grønt læringsrum for elever i skolerne i byen.

Og så kunne vi ikke stå for paraden af fuglehuse...


Nede ved selve Rhinen kan man ikke undgå at lægge mærke til den noget særprægede - men også flotte - bro. Den blev også opført i 2004, hvor de to byer Kehl og Strasbourg var værter for Landesgartenschau, der er en havebrugs-udstilling. Og det er ikke en lille ting - der kan komme op til 2 millioner gæster for at se udstillingen!

Kehl og Strasbourg plantede to haver - en på hver side af Rhinen og forbandt dem med gang- og cykelbroen Passerelle. Ved land er broen delt i to spor: et til cykler og et med trapper til fodgængere, men de to spor mødes på midten i en 100 m2 stor platform.



Strasbourg

Vi havde jo valgt Kehl på grund af dens tætte beliggenhed op ad Strasbourg, så naturligvis skulle vi besøge byen. Vi havde i turistbureauet i Kehl fået købt billet til den lokale letbane, hvor det ene spor starter i Kehl og fortsætter ind til midten af Strasbourg. Billetten kostede lige omkring 4,5 euro for en dagsbillet - og så følte vi i hvert fald ikke for at forsøge at tage bilen med derover!

Vi stod af Langstross Grand Rue bare en gade væk fra Place Gutenberg. Place Gutenberg var tidligere centrum for byens politiske og sociale liv. Derfor er en af bygningerne ved pladsen også den flotte Chambre de Commerce et d'Industrie-bygning - som i virkeligheden er byens tidligere rådhus bygget i 1585.
Midt på pladsen står statuen af Gutenberg. Gutenberg blev født i Mainz, men boede i Strasbourg i 10 år mellem 1434 og 1444. Mens han boede her påbegyndte han udviklingen af hans opfindelse: trykmaskinen med løse bogstaver. Selve statuen er fra 1840 og rejst i forbindelse med jubilæet for hans 400 års jubilæum for hans ophold.

Fra Place Gutenberg er der ikke langt op til byens katedral: Cathedral Notre Dame de Strasbourg og selve katedralen kan ses op gennem gaderne fra alle sider. Kirken er opført i lyserød sandsten og den nuværende bygning er opført gennem 3 århundrede. Kirken i gotisk stil, erstattede en tidligere kirke, der brændte i 1176.

En kirke midt inde i byen er altid svær at fotografere, men så er det heldigt at man har opført en model i kobber lige ved siden af kirken.
Den vestlige facade består af 3 lodrette felter adskilt af støttepiller og et imponerende rosenvindue over døren. Det ottekantede tårn stod færdigt i 1419 og toppes af spiret, der stod færdigt i 1439. Når toppen af spiret måles med, så måler den hele 142 m i højden.

Der er gratis adgang til kirken, men i begrænsede tidsrum formiddag og eftermiddag og man skal gennem en sikkerhedskontrol for at komme ind.


Inde er kirken også høj og smuk. Selve skibet er 63 meter langt, 32 meter bredt og 32 meter højt. Her er fantastiske glasmosaikvinduer fra det 12.-14. århundrede. Orgelet er opsat i den nordlige del af skibet og den hængende del er fra 1385, mens den voldsomme overdel er fra 1489.

Langs selve skibet ligger 3 lange sideskibe, som nærmest virker som vandrehaller.
Prædikestolen, der er anbragt op ad en af de store søjler, er fra 1485 og skabt af Hans Hammer. Den er et orgie af skulpturer, søjler og nicher med flere skulpturer! Og krummelurer og udskæringer. Der er ikke en tomme på den prædikestol, der ikke har en udskæring!
Over indgangen ses et helt fantastisk rosenvindue fra 1320-1340.


I 'rummet' ved siden af koret finder vi en altertavle, der forestiller Saint Maurice, Saint Roch og Saint Nicola. Ved siden af står denne flotte gamle stige...


I den ene side af de lange 'vandrehaller' er opstillet en række figurer, som har været brugt til små opstillinger. I dag står de fleste i en lille glasmontre.

Marguerite Lotti blev født i 1381 i Italien og blev optaget i augustinerordenen, da hun blev enke. Hun døde i 1457 og blev kanoniseret til Sankt Rita af Cascia i 1900. Forskellige mirakler tilskrives hendes bønner og bliver i mange katolske lande kendt som protektor for misbrugt hustruer og kvinder med knuste hjerter.

I midten har vi formentlig Sankt Peter - det er nemlig ikke lykkedes os at finde informationer om denne statue. Men da den bærer en nøgle, så er det nok Sankt Peter.

Til højre har vi Anthony af Padua, der blev født i Lissabon i 1195 og døde i Padua i Italien i 1231. Han var kendt for sin kraftfulde forkyndelse, sin ekspertviden om skrifterne og sin udødelige kærlighed og hengivenhed til de fattige og syge. Han blev kanoniseret i 1232 – hvilket er usædvanligt hurtigt og som viser, hvor betydningsfuld han har været i sin tid.


I store katedraler er der mange små altre rundt omkring. I Sainte Catherine Chapelle, der ligger nede omkring det astronomiske ur, rummer bl.a. alteret med Jomfru Maria, der vugger Kristus, hvor selve statuen er fra 1547 og alteret ’Autel du Sacré-Coeur’ fra det 19. århundrede. Her har ligget et kapel siden 1349, men det nuværende er fra 1830-39.

Kirken rummer rigtig mange glasmosaikvinduer fra forskellige tidsaldre. I Sainte Catherine Chapelle findes Le vitrail des cent visages (Glasmosaikvinduet med de 100 ansigter) fra 2015. Det er skabt af Véronique Ellena og Pierre-Alain Parot. Hvis man ser godt efter, så kan man godt på vores foto ane, at hele ansigtet er sat sammen af mindre ansigter. Selve vinduet måler 9 meter i højden.
Det andet - noget ældre vindue - viser 4 konger.



I den sydlige del af tværskibet findes to af katedralens største attraktioner: Pilier du judgement dernier (’Sidste dom-søjlen’) og horloge astronomique (det astronomiske ur). Pilier du judgement dernier – eller englenes søjle – tager udgangspunkt i Mathæus-evangeliet 24 og 25. Evangelisterne er afbilledet på første niveau, men 4 engle med trompeter, der bekendtgør dommen, ses på 2. niveau, mens de øverste niveauer viser Kristus og 3 engle med instrumenter.

Det astronomiske ur er fra 1547-1574. Når uret slår kl. 12.30, kommer der en galende hane, apostlene og figurer, der repræsenterer de 4 aldre frem i procession. I den sydlige tværarm finder vi det astronomiske ur. Uret er det 3. i kirken, hvor det første fungerede i perioden 1354 - ca. 1500 og det andet fungerede indtil 1788. Det nuværende ur blev bygget af Jean-Baptiste Schwilgué i 1837-1842. Uret er 18 meter højt og viser ud over tiden også f.eks. ugedagen (i form af en mytologisk gud), måneden, året, stjernetegnet, månens fase og flere planeters positioner. vi nævner her nogle af urets funktioner:
Nederst ses statuer af Apollo og gudinden Diana, der holder en cirkulær kalender for kirkeåret. På denne kalender peger et roterende ansigt med en globus på datoerne for de store religiøse fester og begivenheder.
Niveauet ovenover viser en gruppe af mekaniske vogne, der repræsentere ugedagene.
Over dette ses en himmelsk klode på en himmel af malede stjerne. Denne foretager en hel omdrejning hvert 23. time, 56. minut og 4 sekunder. Øverst oppe ses 2 niveauer med bevægelige figurer: øverst en figur af Kristus og under ham de 4 evangelister. Flere gange om dagen bevæger nogle af figurerne sig, men kl. 12.30 galer hanen og apostlene kører forbi Jesus.

Vi bliver altid SÅ imponerede over alle de fine detaljer på de her gamle kirker. Det er da så smukt!

Foran indgangen til kirken ligger PLace de la Catédral - og her ligger også nogle meget smukke huse. Og i øvrigt også en is-butik med de skønneste isdesserter!

Le Palais Rohan ligger ved siden af katedralen. Huset, der er imponerende, er opført mellem 1732 og 1742 og blev opført som bolig af kardinal Armand-Gaston de Rohan-Soubise, prins-biskop af Strasbourg. Han stammede fra huset Rohan, som er en gammel fransk indflydelsesrig adelsfamilie fra Bretagne.

I dag huser den tre af byens vigtigste museer: Musée des Beaux-Arts (Museum for finere kunst), Musée Archéologique (Museum for arkæologi) og Musée des Arts Décoratifs (Museum for dekorativ kunst).


Vores tur fortsatte rundt i byens små gader, hvor vi kunne kigge på de høje smalle beboelsesbygninger og ind på de små hyggelige pladser med små restauranter.


Dette skønne hus med de store bamser kom vi forbi på vej ned til Place Kléber.

Place Kléber, som er den største plads i centrum af Strasbourg, er opkaldt efter general Jean-Baptiste Kléber. Han er født i byen, døde i Kairo i 1800 og begravet under statuen i 1838. I dag bruges pladsen til markeder.


Vi fortsatte turen ned mod området Petite France. Et yderst charmerende hjørne af byen med gamle smalle gader, kanaler, blomster og bindingsværkshuse fra det 16. og 17. århundrede.

Vi kommer ind i området ved Barrage Vauban, der er en kombineret bro, overløb og forsvarsværk opført i det 17. århundrede. Broen blev opført 1686-1690 af den franske ingeniør Jacques Tarade. Dens vigtigste funktion var, at man kunne lukke den helt, så man oversvømmede området syd for Strasbourg og umuliggjorde at fjenden kunne angribe denne vej. Den har 13 buer og er 120 meter lang og huser i dag Strasbourg Museum of Modern and Contemporary Art og Commanderie Saint-Jean. Der er adgang til en udsigtsterrasse på taget.


Vores tur går ikke over Barrage Vauban denne gang med via Ponts Couverts. Ponts Couverts betyder overdækkede broer og består af 3 broer og 3 høje vagttårne fra det 14. århundrede.

Tårnene er rester af en middelalderfæstning med hele 90 tårne. Broerne var engang oversækket af et trætag, men er i dag uden tag.

Vi må sige, at charme, det har der her område masser af... men tidligere var området stedet for arbejderklassen, hvilket Maison des Tanneurs – garvernes huse – er et bevis på. (Herunder til venstre på det venstre billede).
Her arbejdede garverne med at rense deres huder grundigt, så skindene kunne opnå den nødvendige smidighed til andre garvningsprocesser. Maison des Tanneurs ligger på Place Benjamin Zix og er områdets perle af bindingsværk og pelargonier. Huset blev bygget i 1572. Læg mærke til de et ekstra tag, der stort set er åbent hele vejen rundt. Heroppe blev der tørret dyreskind.

På billedet til højre ses en af byens gamle sluser. De er stadig i funktion, når turbådene sejler rundt i området og så er der naturligvis en mere på den anden side af Petite France.


Som sagt er der idyl for alle pengene i området - brostenene gør lige det sidste. Området er spækket med restauranter og små, dyre butikker.
Dagens tur var ved at være slut og på vejen ud af området og op til letbanen, kom vi lige forbi kirken Saint-Thomas, der er byens største protestantiske kirke opført i det 12. århundrede. Desværre var klokken blevet mange, mens vi havde krydset rundt i byen og kirken var ved at lukke for i dag, da vi kom forbi.

Men selv om dagen var gået, så var der stadig mange steder at se inde i Strasbourg og vi besluttede os for at lægge vejen forbi flere af dem en anden dag. Denne dag startede vi på Place de la République, der en af hovedpladserne i byen. Rundt om pladsen ligger der bare 5 bygninger fordelt på 3 sider af pladsen. Bygningerne er alle klassificeret som historiske: Palais du Rhin, Théâtre national de Strasbourg, Préfecture de la région Grand-Est et du département du Bas-Rhin, Hôtel des impôts og Bibliothèque nationale et universitaire.

Selve pladsen er kvadratisk og midten udgøres af et cirkulært haveanlæg. Oprindeligt gik bymuren hen over pladsen, men den blev revet ned efter den fransk-preussiske krig. I 1880’erne designede arkitekten Jean-Geoffroy Conrath pladsen som en flot indgang til bydelen Neustadt. Neustadt var et storstilet byprojekt, der skulle gøre Strasbourg til et udstillingsvindue for preussisk magt.
Store ginkgo bilobatræer plantet i 1880 står her stadig og i midten står et krigsminde, der blev indviet i 1936. Statuen er lavet af Léon-Ernest Drivier og viser en mor med to døde sønner.


I den ene side af pladsen finder vi Théâtre national de Strasbourg. Oprindeligt blev bygningen opført til at huse det regionale parlament i Alsace-Lorraine efter at området kom under tysk kontrol i 1871. Det blev tegnet af August Hartel og Skjold Nevckelmann i ny-renæssancestil. Bygningen blev opført i 1888-89. I 1919 blev Alsace-Lorraine igen fransk og den franske regering tilbød byen Strasbourg bygningen. Strasbourg sagde ja og sendte den videre til Strasbourg musikkonservatorium. I dag huser bygningen det nationale teater i Strasbourg.


På modsatte side af pladsen ligger Palais du Rhin – det tidligere kejserpalads - der blev opført i 1884-1887 efter at Alsace-Lorraine blev tysk. Som hovedstad i den nye tyske provins måtte byen have en bolig for kejseren og selvom der var modstand mod at bygge et prestigeprojekt som dette, så begyndte byggeriet på kejser William I's 87 års fødselsdag. Bygninge blev indviet i 1889 og husede kejseren ialt 12 gange indtil 1914. Så måske var det lige en tand for meget... Bygningen huser i dag Centralkommissionen for Navigation på Rhinen og Direction régionale des affaires culturelles.


Vi krydser en af de utallige grene af floden Ill via Pont du Theater i retning Place Broglie. Den flotte bygning herover er bagsiden af Opera du Rhin, som netop ligger på Place Broglie.

Inden vi når helt om til Place Broglie kommer vi forbi skulpturen Fontaine de Janus. Den blev rejst i anledning af Strasbourgs 2000-års jubilæum i 1988 og manden bag er Tomi Ungerer.


Omme på Place Broglie vender vi os igen mod Opera du Rhins facade. Den nuværende bygning er fra 1821 og tegnet af arkitekt Jean-Nicolas Villot. Over hver af de 6 søjler står en sandstenskulptur af en muse. I den græske religion er de 9 muser døtre af Zeus og Mnemosyne og har hvert deres arbejdsområde. Her på facade ses: Kalliope, Melpomene, Euterpe, Terpsichore, og Polyhymnia.

Selve Place Broglie er en langstrakt ret smal plads på 275 meter lang og 50 meter bred. Foran Opera du Rhin står et monument rejst til minde om General Phillippe Leclerc de Hauteclocque og Strasbourgs befrielse efter 2. Verdenskrig. Monumentet er udført af Georges Saupique og består af en sandstensobelisk med bronzestatuer. Phillippe Leclerc de Hauteclocque – eller Maréchal Leclerc, som han er kendt som i Frankrig – var med til sammen med Charles de Gaulle og de amerikanske styrker at befri bl.a. Paris.


Cercle Mess de Strasbourg med kanonrør, der byder gæster velkommen, ligger på et sted med en lang militærhistorie. Her har tidligere været støberi af våben, regimentsartilleriskole og samlingssted for garnisonens officerer. Hvad den rummer i dag, ved vi ikke…

En sidste lille sjov detalje fra Place Broglie er at det var her på pladsen, at den franske nationalsang Marseillaisen blev sunget for første gang. Den blev skrevet i forbindelse med krigserklæringen mod kejseren af Østrig i 1792 af Rouget de L'Isle, som var ved garnisonen i Strasbourg på dette tidspunkt. Oprindeligt hed den "Slagsalmen for Rhinens hær, men da de frivillige i Marseille adopterede den blev den spredt over hele Frankrig under navnet "La Marseillaise".


Vi krydser ned gennem byen smalle gade - hele tiden med en eller anden kirke i øjet...


Billedet til venstre herover er fra Place St. Etienne, som er en stille og rolig lille plads fra middelalderen med en række bindingsværkshuse fra det 18. århundrede.

Til højre har vi igen floden Ill. Ill krydser gennem Strasbourg og omringer Grand Ill - den store ø - hvor hele bymidten med katedralen ligger. Og vi er på vej hen mod Palais Rohan, hvor turistbådene sejler fra. For vi besluttede nemlig at tage den store rundtur med sådan en.


Og her over til venstre ses så 'vores' skib. En anelse skuffende at den var med tag, for billeder gennem glas er bare aldrig sjovt. Men det kommer vi til senere.

Til højre ses Quai St. Nicolas med kirken St. Nicolas i baggrunden.


L’Ancienne Douane herover til venstre var oprindeligt toldhus og dermed en af Strasbourgs vigtigste økonomiske og kommercielle bygninger.

Huset blev bygget i 1358 som opbevaringssted for det salt, der kom fra saltværkerne i Lorraine og som efterfølgende blev sendt ud over Vogeserne. I 1401 købte en slagter stueetagen, som indrettede en kro på stedet. Resten af huset blev fortsat brugt til opmagasinering af varer, der skulle afregnes ’vejafgift’ for.

Da toldkontoret flyttede ned til havnen i 1803, blev der i stedet drevet forskellige virksomheder fra bygningen. Bygningen blev beskadiget alvorligt under 2. verdenskrig, men da facaderne blev erklæret for historisk monument, besluttede byrådet i 1962 at genopføre bygningen og beholde det gamle udseende. I dag huser bygningen bl.a. en meget anerkendt restaurant og et 600 m² stort udstillingslokale og et konferencelokale.

The Œuvre Notre-Dame Museum til højre herover rummer hellig kunst i form af f.eks. gamle glasmosaikker men også en udstilling omkring katedralen, hvor de originale statuer f.eks. indgår. Og igen sniger Katedralen sig med på billedet...

Her til venstre er det igen Palais Rohan - bygningen som vi også mødte oppe ved Katedralen. Her er vi bare kommet ned til flod-siden af den.

Til sidst nåede vi jo ned i turistbåden - og det kan man godt se på de næste billeder... Det var øv, men selvom det lidt ødelægger vores billeder, så kan vi stadig godt anbefale turen.

Vi havde valgt den lange tur, hvor vi ville komme helt ud til Europa-institutionerne. Men først sejlede vi ned gennem Petit France-området. Vi blev løftet op af den gamle sluse, for at komme herop og blev senere sænket ned igen.

Vi kom ud til Barrage Vauban og Pont Couverts, som vi jo så fra landsiden den anden dag.

En række af broer skulle passeres, men der er fin højde, så vi skulle ikke læne os bagover for at komme igennem.


Herover til venstre ses Hotel de Neuwiller. Bygningen stammer fra 1885.


Gammelt bindingsværk kan man jo ikke få for meget af... Bygningen herover er La Gallia – bygget af tyskerne i 1885 efter at Alsace-Lorraine blev tysk i 1870. Da området igen blev fransk, fik bygningen sit nuværende navn og i 1927 købte sammenslutningen af studerende i Strasbourg bygningen for bl.a. at drive restaurant i bygningen. I dag er her stadig restaurant ligesom den bruges af forskellige studie-organisationer.


Vores tur endte ude i Europa-kvarteret. Herover til venstre har vi Europaparlamentet i Strabourg. Vi har jo for nogle år siden besøgt parlamentet i Luxembourg, så naturligvis skulle vi forbi her. At det så blev i overdækket båd er bare ærgerligt.
12 gange om året mødes medlemmerne af Europa-Parlamentet i Strasbourg at drøfte og stemme om EU-lovgivning.


Herover ses Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, der kan dømme, hvis en borger eller stat mener, at en stat overtræder Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Konventionen skal sikre, at menneskerettighederne i de europæiske lande overholdes. Der afsiges dom i ca. 1000 sager om året!

Den kantede bygning her til højre er Winston Churchill-bygningen, hvor der bl.a. er kontorer.



Udflugt til Gengenbach


En helt speciel type geocache trak os til den lille by Gengenbach. Vi havde forventet at bruge max. en time i byen, men da vi kom frem, fandt vi en dejlig lille perle og vi endte med at bruge flere timer.

Byen Gengenbach ligger som noget af det første i Kinzig-dalen i Schwarzwald. Byen havde i middelalderen status af Reichsstadt – en fri rigsstad. Rigsstæderne var små selvstændige stater i staten og blev som regel blev styret af velhavende borgere.


Det første, vi mødte på vores tur, var Obertorturm. Obertorturm blev formentlig opført i 1200-tallet og i dag er der en vej gennem tårnet ligesom det er muligt at passere igennem som fodgænger. Og når man gør det, så kommer man forbi det sidste offentlige bage-, vaske- og slagteri i porten. Den store dobbeltovn fra det 18. årh. findes stadig i porten. Den var i brug indtil 1975 og her kunne alle borgere bage deres brød – dog ikke til videresalg. Der var en gang 5 sådanne offentlige ovne.


Vi drejer op ad en lille gade og står på ydersiden af den gamle bymur. Her finder vi også Schwedenturm, der er et halvcirkelformet tårn ved siden af Färberhaus. Färberhaus fra 1747 er kendt som det ældste hus i Gengenbach og her tørrede farverne deres stoffer, når de var færdige med at farve dem.


Vi trækker op mod Engelgasse, som er romantisk bindingsværksidyl ud over det sædvanlige. Husene blev opført efter bybranden i 1669 og da Schwarzwaldskoven bugnede af træ, så blev der bygget bindingsværk i stor stil. Husene ligger helt op af bymuren og de øverste etager hænger ud over de nedre for at give flere m2 inde. Området er ikke SÅ stort, men det er absolut et besøg værd.


Rådhuset, der ses liggende bag Röhrbrunnen blev bygget i 1780. Röhrbrunnen med den næsten 500 år gamle ridder på toppen står på Marktplatz. Ridderen står i øvrigt og peger på de kejserlige byprivilegier i sin højre hånd. Den originale statue, der i dag står på et museum, blev lavet i 1582 af Max Spranger fra Strasbourg.


Kinzigtor er det største og stærkeste af byens tårne og det havde en vigtig rolle i byens forsvar. Tårnvogteren havde en lejlighed i tårnet og skulle ud over at stå for byens forsvar, brandvagter og timekald også indkræve told for de varer, der kom forbi på floden Kinzig.


Stadtkirche St. Marien ligger lige omme bagved hovedgaden, men dens høje tårn ses næsten alle steder fra. Kirken er oprindeligt en klosterkirke og blev bygget fra 1120.
Den blev bygget som en treskibet basilika med tværskib, hovedkor og to sidekor med et højromansk udseende. Senere kom det høje tårn til. Da klosteret blev nedlagt, overgik kirken til at blive sognekirke og i dag er der en teknisk skole i de gamle klosterbygninger.
Da vi kommer ind i kirken, bliver vi meget overraskede – vi havde slet ikke forventet denne overdådighed af vægmalerier!!! Kirken er jo oprindeligt opført som en romansk bygning og var siden blevet ombygget til en barok kirke. Den sidste ombygning/renovering i 1892-1906 har således givet kirken et ’nybarok’ udseende og giver således et godt indblik i barokkens farverige kirker.

Det har ikke været muligt at finde eksakt viden om prædikestol, alteret og døbefonten, men det smukt malede træloft stammer fra den sidste renovering.


Vi fortsatte vores tur med at gå ud af byen og bestige den lille bakketop Bergle. Bergle er bare lidt højere end kirkens 75 meter høje tårn, men turen derop går af smalle veje eller den mere stejle Stäffeleweg med flere gamle og ikke så gode trapper.


På vejen op kommer vi forbi et højt kors, der er rejst over de faldne i krigen. På mindesmærket står der: Må fred og forsoning vokse fra vores grave, så ville vores død ikke være forgæves og på støttemuren rundt om står listet en række lokationer fra 2. verdenskrig.


At Bergles har været vigtig gennem historien, vidner de fund af romerske mønter, der er gjort på toppen, om. I 1200-tallet blev der opført et kapel her, men i dag ser St. Jakobuskapelle stort set ud, som da det blev genopbygget i 1681-1682.

Helt specielt for dette kapel er prædikestolen, der er ud i det fri!

Inde er kapellet simpelt - de fine friser helt oppe ved loftet, stammer fra 1200-tallet og blev fritlagt i 1971.

Det nuværende alter er fra en restaurering i 1971, hvor det gamle alter fra 1681 blev erstattet med det nuværende med rige udskæringer og mange farver.

På vejen retur gik det jo nedad og så kunne vi få et fint kig ned på kirken fra en bedre vinkel. Og på vej retur til bilen kom vi forbi dette skønne hus med en sjov tagkonstruktion.


Et geocachingevent trak os til borgruinen Diersburg på vejen hjem fra Gengenbach. Med særdeles kompetent fremvisning fik vi studeret kalkstenene, som ruinen er bygget af.

Borgen blev opført i det 11.-12. århundrede af herren på Tiersperc. Borgen lå højt og sikkert og blev anvendt til beboelse af flere familier gennem tiden. Den blev ødelagt og plyndret - først af svenskerne i 1633 og efterfølgende af franskmændene i 1668. Franskmændene brugte den endda som stenbrud, hvor de hentede sten til andre bygninger.

Nogle dejlige dage her i Kehl var slut og vi gjorde klar til at fortsætte mod Mannheim...


Attraktioner og kilder i Kehl/Strasbourg:
Kehl genereltBrochure fra turistbureauet
Friedenskirchewww.visitstrasbourg.fr
Mutter Kinzigwww.traceofwar.com
Jakobuswegwww.jakobusweg.com
Strasbourg genereltBrochure
Strasbourg genereltwww.visitstrasbourg.fr
Cathedrale Notre Dame du Strasbourgwww.strasbourg.eu
Cathedrale Notre Dame du Strasbourgwww.wikipedia.org
Le vitrail des cent visageswww.lavieb-aile.com
Saint Catherine Chapellewww.wikipedia.org
Place Kléberwww.wikipedia.org
Petite Francewww.visitstrasbourg.fr
Barrage Vaubanwww.wikipedia.org
Palais du Rhinwww.wikipedia.org
Ancienne Douanewww.anciennedouane.fr
Gengenbachwww.blackforestgermany.com
Gengenbachwww.ortenau-tourismus.de
Jakobuskapellewww.gengenbach.info
Stadtkirche St. Marienwww.landeskunde-online.de
Borgruinen DiersburgSkilt på stedet