www.RoseFrederiksen.dk

Vindebyøre 2011

I år havde vi jo valgt at starte sæsonen med en tur til Gardasøen, men weekenden efter, at vi kom hjem fra Italien, så gik turen mod Vindebyøre Camping på Tåsinge, som er vores nye forårsplads.
Vi syntes, vi havde brug for at se noget nyt og havde allerede sidste sommer lige kigget forbi Vindebyøre og med det samme besluttet, at den så rigtig hyggelig ud og bestilt en plads.
Vi ankom til Vindebyøre Camping i strålende solskin - rigtig dejligt, når nu vi lige skulle bruge et par timer på at få sat det hele op. Vi har fået en fin plan plads, så her er der ikke nogen der triller ud af sengen Vigtigt er det også, at der er plads til at Smilla kan være foran teltet - og det kan hun fint her.

En egentlig beskrivelse af pladsen kommer lidt senere, for når vi skal være her så længe, så kan vi lige så godt lige få en føling med pladsen, før end vi kaster os ud i beskrivelsen. Men den skal nok komme.

Her den første weekend havde vi ikke de store planer, men vi skulle jo bl.a. have fundet ud af, hvor vi kunne lufte Smilla. Lørdag fik vi derfor udforsket det nærliggende område Skansen. Skansen er en græsklædt odde, som i år bliver afgræsset af nogle store 'bøffer' Man må dog gerne gå ind til dem - også med hund - og de er ganske fredelige, selv når Smilla kom i nærheden.

På Skansen findes mange urter og buske og området er yngleplads for mange fugle bl.a. viben og strandskaden.
Fra Skansen er der en utrolig flot udsigt over mod Svendborg og Svendborgsundbroen. Herunder kan man se bådebroen ved campingpladsen. Det er også her færgen 'Helge' lægger til....

Kilde: folder om Øhavsstien

På vej retur til campingpladsen går stien gennem denne lille skov - så smuk som kun en dansk skov kan være om foråret.

Billedet herunder er taget tæt på campingpladsen og viser udsigten ind mod Svendborg. Men mon ikke der kommer flere billeder herfra senere?

Herunder til venstre ser I, hvad der møder en, når man kommer kørende til pladsen. Billedet er taget fra vejen og mere idyl kan man næsten ikke forestille sig.

Receptionen og butikken ligger i huset på billedet til højre. Det er ren hygge i det sydfynske!

Herover til venstre er vi på vej fra bådebroen og op mod pladsens reception og festlokale. Festlokalet bliver flittigt brugt her i konfirmationstiden!
Herover til højre er vi gået ud på pladsens bådebro og som I kan se, så gemmer pladsen sig i beplantningen.

Selvom pladsen putter sig i de høje bøgetræer til venstre på billedet, så er der en række pladser med den skønneste udsigt ud over Svendborgsund.
Disse pladser kan kun bruges af 'nomader' - men vi var rigtig glade for ikke at ligge der i den første weekend, for det blæste rigtig meget ude fra sundet og ind over pladsen.

Ud over de smukke udsigtspladser er her også en sø på pladsen og på billedet lige herunder kan man lige ane søen. Her ligger man mere i læ og har stadig en dejlig udsigt.
Vi ligger på et mere åbent stykke - det passer os rigtig fint, for der er ikke langt til legepladsen, toilettet eller køkkenet. Derudover så er det også dejlig let at komme ud på 'marken', hvor vi kan lufte Smilla. Og selvom der kommer ænder forbi vores plads, så er der væsentlig flere nede ved søen. Smilla synes ænderne er frygtelig interessante, så det gør ikke noget, at der ikke kommer så mange forbi

Der er også mulighed for at leje en hytte på pladsen - der er to forskellige typer, som det kan ses på billedet her til venstre!
Campingpladsen er 3* og som allerede nævnt meget hyggelig. Her findes en kiosk med det mest nødvendige (Sabrina siger, at det mest nødvendige er slik og Søren, at man kan købe en ekstra pløk...man kan begge dele ) Ellers skal man ind til Vindeby et par kilometer væk for at handle - her findes i hvert fald en dagli'Brugs, en slagter og en bager - mere har vi egentlig ikke brug for. Et lille stykke væk fra pladsen kan man købe lækre nye kartofler... Morgenbrød kan man bestille i receptionen, så man slipper for at skulle af sted hver morgen.

Toiletbygningen på billedet her til venstre er den største. Her findes også baderum, familierum, køkken og vaskemaskiner. Alt sammen er lækkert - især familierummene og køkkenet ser meget nye ud. I køkkenet findes både almindelige ovne og mikrobølgeovne.

Legepladsen ses foran toiletbygningen - der er også en hoppepude, men den holder siesta... Derudover findes en klappeged, kaniner og fugle.


I bededagsferien gik vi op og handlede og lagde vejen forbi Vindeby Havn. Vindeby havn var oprindeligt færgehavn ind til Svendborg - altså før Svendborgsundbroen blev bygget i 1962. Havnen er langt fra så stor som Bogense Marina, men den ligger lige så smukt som campingpladsen. Og så ligger her en enkelt cache - som vi selvfølgelig har fundet

I bededagsferien tog vi også ud på en større geocachingtur - vi fandt 21 caches på en dag, hvilket er ny personlig rekord for os. Turen bragte os rundt mange fine steder på Tåsinge og her kommer et udpluk:
Først et billede af en kolo-enorm eg - læg mærke til vores bil der står nede under den og Sabrina der går rundt ved stammen. Træet hedder Ambrosius Stubs Eg, er plantet år ca. 1600 og stammen måler 7.5 m i omkreds.
Ambrosius Stub var digter og huslærer på Valdemar Slot omkring 1750.

Kilde: www.svendborghistorie.dk

Turen kom også til at gå forbi Landet Kirke. Kirken er den ældste på øen - den er ganske enkel og smuk og ligner en gammel dansk landsbykirke - hvad den jo også er.
Den er bygget i 1600-tallet, altertavlen stammer fra 1538 og er udført på Lucas Cranach den ældres værksted.

Kirken er nok mest kendt for Elvira Madigans og Sixten Sparres gravsted.
Elvira Madigan var den kendte linedanser som turnerede med moderens og stedfaderens cirkus. De optrådte over det meste af Europa og kom i 1888 til Kristianstad i Skåne. Her forelskede den svenske adelsmand og løjnant Sixten Sparre sig i Elvira og han kom aften efter aften for at se forestillingen. Året efter, da cirkusset kom til en anden svensk by, kom han igen og parret indledte et forhold som måtte holdes hemmeligt, da Sixten var gift og havde 2 børn.

De fortsatte forholdet og i juni 1889 skrev Sixten til Elvira og fortalte at han var blevet skilt. Elvira pantsatte sine smykker og tog straks med toget hen til Sixten. Sixten deserterede fra militæret og tog via København til Svendborg, hvor de lod som om de var på bryllupsrejse. I juli ankom et andet cirkus til Svendborg og de blev nu nervøse for om de ville blive genkendtog flygtede derefter til Troense. Da de løb tør for penge og ingen ville låne dem flere, sagde de, at de tog på skovtur. De tog ud i Nørreskoven, hvor Sixten først skød Elvira og derefter sig selv.

Kilder: www.bjerrebykirke.dk og da.wikipedia.org

Et enkelt idyllisk gadekær skal I da heller ikke snydes for. Dem er der rigtig mange af på Tåsinge og ved mange af dem er der gemt en cache. Ved dette gadekær i Gesinge kvækkede frøerne lystigt, så mon ikke også de nød det fine forårsvejr?

Næste billede viser Capeshøj. Capeshøj er resterne af en gammel langdysse fra stenalderen med et kammer. Dertil kommer, at der i bronzealderen er blevet lavet en gravhøj med mindst 3 grave ovenpå langdyssen. I dag syner stedet ikke af meget - dette skyldes primært, at man i 1952-68 har fjernet rigtig mange af de store sten på stedet.
Da der ikke er meget høj over højen, kan den være svær at sætte størrelse på, men arkæologerne angiver en diameter på 40 m og en højde på 2 m.

Kilde: www.geocaching.com

Det næste billede viser Lille Vejlegård - et lidt særpræget hus opført i 1915. Lille Vejlegård blev opført i forbindelse med, at Søren Lolk udstykkede 10 tdr. land af Vejlegaardens egne jorde til 10 selvstændig landbrug, som primært skulle dyrke frugt.
Søren Lolk var en noget særpræget mand - han blev født i 1876 og døde i 1933. Han var en selvstuderet mand, men havde dog været på højskole. Hans ideer spændte vidt: fra vegetarisk mad, over markarbejde udført nøgen til ikke at slå sine børn. Han holdt folkefester på Vejlegaarden med foredrag af bl.a. Jeppe Aakjær, Peter Sabroe og Martin Andersen Nexø.

Kilder: www.svendborghistorie.dk og www.geocaching.com

De sidste billeder fra dagens geocache-tur kommer fra Tåsinge Vejle. I stenalderen var hele øhavet tørt land, men for ca. 7000 år siden trængte havet ind over land, så kysten lå 1 km fra Vejlen. Ca. 1000 år senere trængte vandet helt ind i Vejlen. I 1765 blev der opført en dæmning med sluse, da kammerherre Niels Juel ønskede at skabe græsningsarealer på Vejlen. Efter at havet brød gennem dæmningen i 1904/1905 blev Vejlen aldrig helt tørlagt igen. I 1997 købte det daværende Fyns Amt Vejlen og Noret for at forbedre forholdene for dyrene og planterne i området. Planen var at nedlægge de store rørskove og i stedet etablere engarealer, hvor vandfuglene kunne yngle. Det er lykkedes til fulde - i dag yngler ca. 30 arter af vandfugle i området.
Der er offentligt adgang til området og et fint fugleskjul, så man kan sidde og iagttage fuglene.

Kilde: folder fra Naturstyrelsen. Den kan ses her:www.naturstyrelsen.dk

Så blev det Kristi Himmelfartsferie og Søren var rigtig heldig at have fri alle dagene - det lykkedes jo ikke altid, nå han nu arbejder på OUH.

Det gode vejr blev brugt på dels at slappe af ovenpå vores sølvbryllup op til ferien og dels at finde flere af Tåsinges cacher.

De første billeder her stammer fra Tvedeskov - hvor vi selvfølgelig var ude på en kombineret skov- og geocachingtur!
Inde midt i skoven ligger resterne af en gammel runddysse fra 3950-2801 f.kr. - men den er ligesom Capeshøj meget ødelagt.
På vej tilbage til bilen så vi et rådyr lige midt på skovvejen - så var den dag reddet. Inde på en sidevej havde vi på udturen set disse kasser stablet oven på hinanden og skulle da lige ind og se, hvad det var for noget - det er bistader - men de mangler nu noget i charme i forhold til de gamle træstader

Helt ude på enden af Vemmenæs i Stenodde Skov ligger to caches. Turen ud til dem går af en sti gennem skoven og langs vandet og det var helt utrolig smuk tur i varmen. Vi mødte kajakfolket, som holdt pause på stranden og gæssene som trak længere ud på vandet, når de så hunden og den enorme rovfugl, der blev jaget af en krage...

Bjerreby kirke er opført i 1905-06 som erstatning for en middelalderkirke, som var blevet så ringe, at man valgte at rive den ned. Det meste af kirkens inventar stammer dog fra den gamle kirke.

F.eks. den romanske døbefont, sidealtertavlen, der viser Sct. Morten i sit bispeskrud og altertavlen med sine fine udskårne, malede og forgyldte figurer.

Sidstnævnte er fra 1450 og viser Jesu lidelse, død og opstandelse.

Vi synes nu også, at de fine lyseholdere på søjlerne er flotte - de har en fin reflektor-skærm bag og over lysene, så mon ikke de har kunnet sende lyset ned i salmebøgerne?

Kilde:www.bjerrebykirke.dk

Et par billeder mere fra rundt omkring - det første er taget ved Stjoul fiskeleje. De to små øer er Store Rallen og Lille Rallen.

På Store Rallen er der på den ene side klinter, som digesvalen ynder at bygge bo i.

Det andet er fra rastepladsen ved Siø-dæmningen.

Her til højre ses Svendborgsundbroen så fra 'den anden side' - vi var ude at geocache i Horseskov og kunne ikke stå for udsigten!

En dag i det fineste solskinsvejr i Kristi Himmelfartsferien gik vi op i Bregninge Kirkes tårn. Herfra er en helt fantastisk udsigt over øen, ind mod Fyn og ud over det øvrige øhav. Turen op i tårnet må man ikke snyde sig selv for - og det koster såmænd sølle 5 kr. for voksne og 2 for børn, så det er nok heller ikke økonomien, der skal være det afgørende her

Vi ville også have været ind i kirken, men den var låst af. Efterfølgende har vi checket 'åbningstiderne' og mon ikke vi finder en dag, hvor der er åbent.
Selve kirken er ældre ned den ser ud til - dette skyldes at den før har været en hvidkalket middelalderkirke med 1-1,5 m tykke kampestensmure. Den røde udvendige skal mur er først kommet til i 1882-83 Det er også derfor der står 1883 på tårnet... Kirken, kor og hovedskib stammer fra år ca. 1100. Siden er tårn og sideskibe og meget mere kommet til.

Kirken hørte i mange år under Valdemar Slot, som Christian IV lod bygge i 1627 og overdrager det til søhelten Niels Juel i 1678. I 1940 overgår kirken til at blive selvejende og blive styret af et demokratisk valgt menighedsråd. Da kirken i så mange år hørte under Valdemar Slot, er slottets ejere stadig ejere af gravkapellet og præsterne og de ansatte holder jævnligt gudstjeneste og foretager andre kirkelige handlinger i Valdemar Slots Kirke.

Forhåbentligt kan vi snart vende tilbage med mere fra kirkens indre.

Kilde: www.bregningekirke.dk

Her er så Vindebyøre Campings nye beboere! 2 fine nye geder, som i de første dag må gå for sig selv i et bur, hvor de hverken kan få besøg af den gamle ged Buller eller af alle børnene.

Man kan dog godt fodre dem med grønt gennem et lille hul i hegnet, så de lider ingen nød.

I pinsen kom slagteren fra Vindeby og grillede lækker mad til alle, der havde lyst til grillmad
Der kom også en meget festlig fyr, som forsøgte at lære alle interesserede at danse salsa - og zorba på australsk vis...

Det var en rigtig hyggelig aften.

Og pinsen bød på en fantastisk solnedgang!
Vi plejer jo at lægge billeder op af solnedgange og I skal da ikke snydes for en ved Svendborgsund.

Normalt så falder vi jo for solnedgangen ved havet eller i bjergene, men her går den ned bag Svendborgs huse. Og det bliver den ikke dårligere af!

Det blev sidste weekend og de små nye geder er blevet lukket ud i folden til den gamle ged.
Sabrina har brugt rigtig meget tid oppe hos gederne og hun glæder sig allerede til vi kommer herned til næste forår igen.
Ja for det gør vi! Vi er faldet rigtig godt til på pladsen og udsigten er jo hel fantastisk. Og til næste år vil vi udnytte hele perioden - i år er jo blevet noget kort pga. turen til Gardasøen. Men foråret har for os været et rigtig godt campingforår og nu ser vi frem mod resten af årets ture!