www.RoseFrederiksen.dk

Randbøldal Camping 2016

Når vi nærmer os 3. weekend i august så stiger stemningen altid lige en lille tand i vores hus. For så skal vi nemlig igen på Alt Om Camping-træf. Træffet som arranges af og for brugerne af campingportalen Alt Om Camping.
I år havde to sæt campister arrangeret et festligt træf på Randbøldal Camping - med konkurrencer, fællesspisning og hygge i uendelige mængder :)

Randbøldal ligger mellem Billund og Vejle i en ådal. Ja faktisk tror vi ikke man komme længere ned her, med mindre man graver et hul. Det bærer underlaget også en del præg af: Her er en fantastisk græsplæne med naturlig affjedring i tørvejr. I regnvejr bliver der hurtigt dannet store vandpytter og området, som vi lå hed, hed passende Sumpen...


Vi lå tæt på en af pladsens toiletbygninger. Her var fine familierum med ordentlig plads til at tage bad.
Og udekøkkenet på den anden side af bygningen var et rigtigt udekøkken med elkomfur, opvask og spiseplads.


Hvis man ikke selv har telt eller campingvogn med, så er her rigtig mange muligheder for at leje en hytte - eller en lejlighed. En del af hytterne har eget toilet...


Pladsen har også sin egen badesø - som både børn, barnlige sjæle og ænder brugte. Vi har det bare lidt med ikke rigtig at være vild med at bade i ferskvandssøer, så vi nøjedes med at kigge på.


Selve træffet er altid en god blanding af hygge, konkurrencer og røverhistorier fra deltagernes campingliv. Vi udveksler også gode tips - både i forbindelse med udstyr og forbedringer på campingvognen men også i forbindelse med rejsemål og rejseerfaringer.

Og vi kan da kun sige, at vi var glade for at se Ninna og Pouls Outwell-pavillion - den var superlækker - så nu ejer vi faktisk også en selv :D

Deltagerne på træffet er en blanding af førstegangs deltagere og så os, der har været med alle gangene. Der er også en stor aldersspredning fra småbørnsfamilierne til pensionisterne. Og man kan også sagtens medbring hund, kat, kanin - eller papegøje....


På træffene bliver den meste tid brugt på hyggen og konkurrencerne. Men vi skal altid lige ud at finde en geocache om lørdagen - for 3. lørdag i august er også international geocachingdag... I år valgte vi at gå op til Randbøldal Kro for at snuse en op der... det havde vi så ikke det store held med, så vi var lige nødt til at gå til en anden...

Kroen har i øvrigt kun åbent i weekenderne og i forbindelse med selskaber.

Tæt på Randbøldal Camping findes Frederikshåb Plantage. Vi var der sidste efterår og krydrer lige campingtræffet med nogle oplevelser fra den gang.
Frederiksehåb Plantage er den nordlige del af Randbøl Hede. Heden er en af Danmarks største indlandsheder og blev fredet i 1932 for at bevare de åbne lyngklædte vidder. I fredningsbekendtgørelsen hed det at området aldrig nogensinde må bebygges, beplantes, drænes, opdyrkes eller indhegnes, og at lyngen aldrig må slås eller afbrændes. Og så skulle man jo tro, at der var ro på den front. Men indtil da havde hedebøndernes kamp for at overleve i den barske natur været medvirkende til at holde græs og skovdannelse væk fra området. Og kun gennem deres hårde slid kunne heden bestå.
Derfor har Naturstyrelsen i dag fået dispensation fra fredningsloven og de hiver nu næringsstoffer ud af området ved at lade det afgræsse af kvæg, høste lyng, kontrollerede hedeafbrændinger og afskrælning af tørv.

Den nordlige del af området er en plantage tilplantet i 1804, hvor sandflugten igen var et stort problem. Men selvom man forsøgte at beskytte de små nye træer ved f.eks. at lave læ med nybyggede diger, så var sandflugt, frost, tørke og skadedyr hård ved de nye planter. Nogle steder kunne man derfor i 1904 se 100 år gamle planter på bare 60 cm i højden.
I dag er området dog præget af højere fyr- og lærketræer.

Vi begav os ind i plantagen i retning af de mystiske Syvårssøer. Navnet har de fået, fordi de ikke altid er der. Selv i gammel tid bemærkede man, at søerne ikke altid var der og man navngav dem Syvårssøerne.
Om man havde noteret at de dukkede op med 7 års mellemrum eller man blot brugte det magiske 7-tal for at forklare det uforklarlige i deres opdukken vides ikke.

Da vi var der, var der ingen egentlige søer, men blot lidt fugtigt enkelte steder. Til gengæld lå området hen som en stor flot slette med spredte træer.


Området rundt om Syvårssøerne er præget af store klitter. Og det er rigtige klitter med det fineste sand. Lille og Store Rygbjerg fik deres navne fordi de lignede rygende bjerge under sandflugten. Her lå også en landsby med 8 gårde, men i dag findes der ingen spor efter den.

Tæt på både campingpladsen og Frederikshåb plantage ligger også Frederikshåb Møllepark. Her har Gunnar Nielsen opført 7 vindmøller og 2 vandmøller. I dag har deres søn overtaget stedet, men man kan stadig besøge møllerne og kigge inden for.
Møllerne er opført i ca. halv højde i forhold til virkeligheden, den største er ca. 6 meter høj og to af dem er udstyret med en kværn, så de kan male korn til mel.