www.RoseFrederiksen.dk

Grenå/Gjerrild Nordstrand

 
Denne efterårsferie startede på DCU-Camping Gjerrild Nordstrand. Oprindeligt havde vi planlagt at bo tættere på Grenaa, men valget af campingplads blev afgjort af, at vi havde brug for et sted, hvor vores campingvogn kunne stå sikkert og godt, mens vi var på Anholt. Denne skulle jo ikke med og vi havde altså ikke lyst til, at den skulle stå på en tilfældig p-plads. Heldigvis sagde DCU-Camping Gjerrild Nordstrand ja til, at den måtte stå hos dem.

Camping Gjerrild Nordstrand er en ret stor plads på nordsiden af Djursland. Den ligger ca 300 meter fra stranden inde midt i et sommerhusområde. Der er på pladsen en stor butik med morgenbrød og der sælges lokale grøntsager i en bod ved p-pladsen.

Da vi ankom, kunne vi enten gå ind og finde en plads, eller få en foreslået. Vi valgte det sidste og fik anvist en stor plads, der havde været brugt som fastlæggerplads. Og hold da op - sikke meget plads vi havde her! Selv hvis vi havde sat fortelt på, så ville der have været meget udenomsplads tilbage! Vi satte dog kun vores 'regnskærm' op, for vi ville ikke risikere at stå med et vådt telt, når vi nu skulle videre til Anholt. Og regnskærmen tager lige den værste regn, så man kan komme ind og ud uden at det regner langt ind i vognen!

Vejen gennem pladsen var bred og fuld af bump og plastik-børn i siderne, så folk fik sat hastigheden ned. Der var nu ikke så mange på pladsen i de dage vi var der, men vi kan godt forestille os, at der kan blive kørt hurtigt ned af sådan en lige vej!

Der var flere servicebygninger - alle virkelig lækre med dejlige familierum. Køkkenfaciliteterne manglede absolut heller ikke noget.
Til børnene var der flere store legepladser ligesom der var hoppepuder og boldbane. Og så findes her også en pool.

Pladsen har også en række flotte hytter, som der fuld gang i udlejningen på, mens vi var der.
Stranden ligger som tidligere skrevet kun 300 meter fra pladsen. Der så ud til at være en del sten og tang, men sandet var fint. Vi fortsatte af stranden og fandt en anden vej ind gennem sommerhusområdet retur til campingpladsen og fandt en anden låge, hvor vi kunne komme ind på pladsen.


Tæt på campingpladsen faldt vi over disse to vidt forskellige oplevelser. Togvognen er en del af Danhostel Gjerrild og der kan sove op til 16 personer i den!
Det store træ - kaldet Svalebøgen - er et af Danmarks mest kendte bøgetræer. Det er et flerstammet - måske er det i virkeligheden flere træer - med en samlet diameter på 12,5 meter. Størrelsen betyder, at træet er flere hundrede år gammelt og dermed i sin dødsfase. Man forsøger at beholde det så længe som muligt ved at beskære det, så vægten falder og man har tillige sat wire op mellem de store tunge grene. Navnet har i øvrigt intet med fuglen Svale at gøre - men skyldes at man kan svale sig under den på en varm sommerdag.



Grenaa By

Vi havde bare to dage på Gjerrild Nordstrand og den ene dag brugte vi på at finde en stor geocachingserie i området. Den anden dag skulle vi så efter planen bruge i Grenaa. Og vi fik da også set byen, men Helle måtte akut til tandlægen for at få påbegyndt en rodbehandling, så det blev ikke til så meget tid i byen, som vi kunne have ønsket os.

Når vi nærmede os Grenaa, så faldt vores blik hver gang på byens vartegn Baunhøj Mølle. Den første mølle blev opført i 1849, men er brændt flere gange. Sidste gang var i 2002. Møllen blev genopført i 2005 og danner i dag ramme for en række kulturelle tiltag såsom skiftende udstillinger, vielser og udlejning. Om sommeren er det tillige muligt at se møllen male korn.
Mindestenen er rejst som minde for folketingsmanden Niels Pedersen-Nyskov, som havde en lang karrierer i Folketinget, hvor han blandt andet var formand i lang årrække. I øvrigt kan vi se, at stenen er groet helt til og ville have været smukkere uden alle de planter, der stod rundt om den.


Rundt om i Grenaa står der flere kunstværker og mindesmærker. Blandt andet Grenaa Grisen på Grisetorvet. Skulpturen er udført af Aage Bruun Jespersen i 1992.

På byens torv står en skulptur, der viser Søren Kanne. Søren Kanne var husmand, men blev landskendt da han reddede en skipper fra druknedøden.
I 1835 stødte Benthe Marie af Helsingør på grund 50 meter fra kysten. En sømand druknede og en anden svømmede i land selv. Tilbage var skipperen, der hægtede sig fast til masten. Søren Kanne red simpelthen ud til skibet på to heste og tog skipperen med tilbage i land. Bedriften blev omtalt i aviser og Steen Steensen Blicher skrev endda et langt digt til ære for Søren Kanne. De sidste 3 vers står på soklen. Resten af Søren Kannes liv var rimeligt kedeligt - og traisk nok druknede han selv, da han faldt i Grenaaen.


Naturligvis skulle vi kigge ind i Grenaa Kirke, der er indviet til Skt. Gertrud - de rejsendes skytsengel. Kirken stammer tilbage fra 1200-tallet, men er blevet udvidet og restaureret flere gange. Dens nuværende ydre udseende stammer fra 1870erne, hvor Kongelig Bygningsinspektør V. Walther tilføjede takkede gavle, spidsbuede vinduer og et højt spir. Og ikke mindst den 6-takkede stjerne på våbenhusets gavl.

Inde er kirken lys og dejlig og med en overraskende lys havgrøn farve på kirkebænkene. Altertavlen stammer fra Holmens Kirke og lokale kræfter købte den i 1661, hvor man efter en brand inde i kirken skulle genopbygge dens indre. Øverst ses Kong Christian IVs monogram - det skyldes, at Holmens Kirke var opført under ham.
De to malerier på altertavlen er fra 1999 og lavet af Sven Havsteen-Mikkelsen. I det store felt ses en forenklet udgave af Jesus på korset og øverst ses en stjerne.
De to flotte mosaikvinduer er fra 1930 og lavet af Jais Nielsen. Det til venstre forestiller den fortabte søns hjemkomst og til højre kalder Jesus Lazarus frem fra graven.
Der er også nogle meget fine kalkmalerier i loftet. De er dog ikke så gammel, men blev tilføjet i 1927 af Valdemar Andersen. De viser symbolerne for de 4 evangelister - vores billede viser f.es. Mathæus, som afbildes som et menneske. Markus vises som en løve, Lukas som en okse og Johannes vises som en ørn.


Bag kirken på Torvet 1 fandt vi byens gamle rådhus. en flot bygning fra 1806, der i dag rummer turistinformationen og en sal til vielser.
Fra Torvet lige ved Det Gamle Rådhus fandt vi Lillegade - nok en af de hyggeligste butik- og restaurationsgader vi længe har set.

I slutningen af den findes det oprindelige bymiljø med fine gamle huse. Her finder vi blandt andet Aftenstjernen. I dag er der værtshus med musikarrangementer i bygningen, men den er oprindeligt opført som Købmandsgård. Den var en del større end i dag, da den blev opført tilbage i 1768, men en del af hovedbygningen ud til vejen og nogle sidebygninger er blevet revet ned.

Og sidegaderne til Lillegade er også enormt charmerende med deres bindingsværkshuse og brosten.

Til sidst endte vi ved Museum Østjylland Grenaa. Det har til huse i den eneste tilbageværende købmandsgård i Grenaa. Tilbage i slutningen af 1800-tallet dominerede de mange købmandsgårde byen, men i dag er kun denne tilbage.
Den blev opført i 1760 og vi er overbeviste om, at man slet ikke kan bevæge sig rundt i byen uden at støde på den. For den er både helt utrolig flot men også meget stor. I dag rummer den faste udstillinger om historien om Djursland og skiftende udstillinger. Besøget inde måtte vi udsætte ligesom vi også sprang Kattegatcenteret over - det var ellers på listen over steder, der skulle have et besøg. Men den der pokkers tand drillede ret meget... og pludselig var det torsdag morgen og færgen til Anholt ventede...